SOCIAL 16 iulie 2013

Cum scapi de răul de maşină. Vezi sfaturi eficiente

de Covasna Media | 1301 vizualizări

Dacă ai rău de maşină, mai mult ca sigur îţi planifici cu groază fiecare drum mai lung pe care trebuie să îl parcurgi. Ameţelile, oboseala şi greaţa, mai exact senzaţia de rău de maşină, îţi pot transforma vacanţele în coşmaruri. Iată câteva sfaturi pentru a avea o călătorie plăcută şi fără incidente.

Stările de rău de maşină rezultă din faptul că organismul percepe o discrepanţă între ceea ce vede şi ceea ce simte.

Acest conflict între ceea ce se vede şi ceea ce se simte declanşează producerea unei substanţe cu efect asupra neuronilor, substanţă înţeleasă greşit de corp ca fiind o substanţă halucinogenă otrăvitoare. Din această cauză, organismul încearcă să scape de această senzaţie de dezorientare.

Medicul de familie Daniela Veliscu recomandă ca în astfel de situaţii neplăcute să se administreze înainte de drum un comprimat de Metoclopramid.

"Se ia Metoclopramid ca medicament de însoţire în stările astea de rău, pentru că atenuează senzaţia de vomă şi de ameţeală. Este recomandat respiratul profund, se inspiră pe nas, se expiră pe gură. Astfel se atenuează senzaţia de rău", a declarat Daniela Veliscu.

"Răul de maşină provoacă senzaţii de greaţă, de vertij, durere de cap, vărsături. Apare şi la copii şi la adulţi. La copii există posibilitatea să le treacă sau să se diminueze din fenomene în timp. Se recomandă să se închidă ochii sau să se uite în podea, pentru că dacă se vor uita în exterior poate să le vină aceste simptome mai rapid. Se poate administra un tratament simplu, un antihistaminic şi un antiemetic, pastile împotriva vărsăturilor: Emestop, Emetiral, Torecan, Aerius, Borenar. Se recomandă ca înainte de a pleca să nu se mănânce cantităţi mari, ci să se mănânce ceva uşor", susţine şi medicul Fochi Adrian.

Sfaturi utile ca să scapi de răul de maşină

 • Privind scenariul în mişcare puteţi confirma depistarea de către organism a mişcării şi ajutaţi la rezolvarea neînţelegerii ce provoacă senzaţia de rău. Fixaţi-vă un punct stabil la distanţă.
 • Nu citiţi, nu vă întoarceţi cu spatele la drum şi nu priviţi când în stânga, când în dreapta pentru mult timp.
 • Dacă se poate, încercaţi să conduceţi dvs. sau măcar staţi pe locul pasagerului din faţă. De asemenea, dacă şofatul nu este posibil, vizualizaţi acţiunea de a conduce sau prefăceţi-vă că şofaţi. Acest lucru poate preveni sau alina greaţa.
 • Dormiţi. Dacă ochii dvs. sunt închişi, nu vedeţi nimic şi asta îndepărtează cauza afecţiunilor datorate mişcării. În plus, dormitul vă poate lua gândul de la răul de maşină.
 • Deschideţi o fereastră, deoarece aerul rece şi proaspăt vă poate ajuta.
 • Pentru unii oameni, anumite mirosuri pot fi cauza care îi face să se simtă rău. Îndepărtaţi sursa de miros şi menţineţi aer proaspăt. Puteţi, de asemenea, împrospăta aerul cu un spray cu aromă de lavandă sau mentă.
 • Opriţi, daţi-vă jos, destindeţi-vă picioarele şi inspiraţi adânc pe gură pentru a vă relaxa.
 • Rădăcina de ghimbir este remediul clasic cu recunoaştere largă în ceea ce priveşte efectele antiemetice, de prevenire a simptomelor de greaţă. Puteţi consuma biscuiţi sau bomboane cu ghimbir, ceai sau băuturi răcoritoare cu ghimbir înainte de plecare. Totodată, puteţi lua pilule pe bază de ghimbir.
 • Menta proaspătă poate, de asemenea, să îndepărteze sau să aline senzaţia de greaţă. Puteţi ţine o bomboană de mentă sau de lămâie în gură. Această metodă funcţionează chiar şi după ce a început să se instaleze senzaţia de greaţă.
 • Şerveţelele umede cu alcool sunt extrem de folositoare pentru senzaţia de greaţă. Acestea se trec pe la nas, moment în care se inspiră adânc.
 • Muzica vă poate distrage atenţia de la senzaţia de rău.
 • Dacă simţiţi că vă este rău în maşină aplicaţi o presiune uşoară între cele două tendoane de la încheietura mâinii circa 3 cm deasupra ei. Puteţi cumpăra de la farmacie şi o banderolă care aplicată la încheietură va face acest lucru în locul dvs. Totodată, puteţi freca uşor pe dosul mâinilor cu dinţii unui pieptene, începând de la vârful degetelor.
 • Trebuie evitate alimentele sau băuturile care conţin cofeină, mâncărurile acide precum tomatele, citricele şi alimentele cu aromă puternică, în special peştele. De asemenea, este bine să se evite consumul de ciocolată sau alimente condimentate.
Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.