SOCIAL 28 septembrie 2013

Cum să îţi învingi pofta de băuturi acidulate

de Covasna Media | 1132 vizualizări

Consumul de băuturi acidulate este o adevărată problemă atunci când vrei să scapi de nesuferitele kilograme acumulate în plus. Pe lângă faptul că au o influenţă negativă asupra sănătăţii, băuturile acidulate - chiar şi cele Diet - sunt ticsite cu zaharuri sau îndulcitori care nu fac decât să determine acumularea rapidă de calorii, scrie ele.ro.

Băuturile acidulate sunt gustoase şi răcoritoare, însă nu aceste atribute sunt cele care te fac să revii în permanenţă la ele, fără a le putea elimina din dietă zilnică. Explicaţia pentru acest fenomen este simplă: băuturile acidulate cauzează dependenţă.

Atât sucurile obişnuite, cât şi cele Diet, consumate frecvent, ajung să devină un soi de "drog" la care îţi poate fi dificil să renunţi. Substanţele care declanşează adicţia sunt cafeina (regăsită într-o paletă largă de băuturi acidulate) şi zahărul.

În momentul în care renunţi la ele, organismul intră în sevraj şi te determină să consumi o nouă doză, pentru a te linişti şi a elimina şi alte simptome neplăcute: durerile de cap, irascibilitatea, lipsa de concentrare.

Probleme de sănătate asociate consumului de băuturi acidulate

Băuturile acidulate dau dependenţă, însă aceasta nu este singura consecinţă pe care consumul regulat îl are asupra sănătăţii tale. Pentru a reuşi să îţi învingi cu mai multă uşurinţă pofta de sucuri de acest tip, iată câteva dintre cele mai comune probleme de sănătate declanşate de băuturile acidulate:

- probleme dentare, provocate de acidul şi zahărul din suc care atacă smalţul dinţilor;

- probleme la nivelul oaselor, consumul de băuturi acidulate, în detrimentul celor cu un conţinut ridicat de calciu, precum laptele, scăzând densitatea oaselor şi favorizând osteoporoza;

- creştere în greutate, din cauza conţinutului caloric ridicat; de pildă, o doză (330 ml) de suc acidulat conţine în jur de 136 calorii;

- dureri de stomac, întrucât băuturile acidulate au efect iritant asupra mucoasei intestinale.

Cum învingi definitiv pofta de băuturi acidulate

Întrucât sucurile acidulate dau dependenţă, poate fi dificil să renunţi brusc la consumul acelor băuturi care îţi plac atât de mult. Dacă însă ţi-ai propus să slăbeşti şi îţi doreşti cu adevărat să îţi învingi pofta definitiv, poţi recurge la diverse metode.

Pentru a nu fi nevoită să te confrunţi cu neplăcutele stări date de sevraj, redu gradual cantitatea de băuturi acidulate consumată, însă nu te grăbi: introdu schimbările de la o săptămână la alta, nu mai frecvent de atât.

Apoi, pentru a te linişti atunci când ţi-e poftă să sorbi dintr-un pahar cu suc acidulat, optează pentru o băutură sănătoasă, în loc să îţi inhibi complet pornirea. Ţine la îndemână fructe proaspete din care să îţi pregăteşti sucuri naturale, pregăteşte-ţi ceaiuri aromate sau, pur şi simplu, bea apă. Important este să alegi băuturi prietenoase cu sănătatea şi cu silueta ta, deopotrivă.

Alte metode de a învinge definitiv pofta de băuturi acidulate includ consumul de gustări sănătoase (fructe oleaginoase, spre exemplu) în locul acestora, dar şi activitatea fizică.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.