SOCIAL 1 martie 2018

Creştere semnificativă a numărului donatorilor de sânge în judeţul Covasna

de Agerpres | 583 vizualizări

Numărul donatorilor de sânge a crescut semnificativ în judeţul Covasna în urma campaniilor organizate de Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe, înregistrându-se, în medie, 13 donatori pe zi, faţă de şapte anul trecut, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, dr. Andy Rosin.

„Colecta de sânge merge slab la nivel naţional, dar noi suntem un judeţ mai atipic, în sensul în care la noi a crescut. (...) În medie avem 13 donatori pe zi, faţă de 7 cât am avut în medie anul trecut. (...) La acest lucru a contribuit foarte mult şi presa care a popularizat campaniile noastre, iar acest lucru e foarte important“, a afirmat dr. Andy Rosin.

Potrivit acestuia, majoritatea persoanelor care donează sânge fac acest lucru din considerente umanitare şi nu pentru bonurile de alimente cu care sunt recompensaţi.

„În ultima perioadă a apărut donatorul pe care ni-l doream de mult timp, cel care donează ca gest civic. O altă parte, mai puţin numeroasă, sunt cei care donează specific pentru acele tichete de alimente (...), iar un alt treilea segment de donatori, din păcate în creştere, este cel al donatorilor de oportunitate, al celor care donează pentru vecini, rude, cunoştinţe, etc, deşi cei care donează ţintit sânge“, conform sursei menţionate.

În cursul zilei de miercuri a avut loc o acţiune de donare de sânge la Grădiniţa „Benedek Elek“ din Sfântu Gheorghe, care, potrivit dr. Andy Rosin, a fost un succes, printre donatori numărându-se atât angajaţii unităţii de învăţământ, cât şi părinţii copiilor.

Centrul de Transfuzie Sanguină va organiza o amplă campanie de donare de sânge şi în luna aprilie, cu prilejul Zilelor Sfântu Gheorghe, iar în curând va relua şi programul de după-amiază, suspendat din motive obiective pe timpul iernii.

Conducerea Centrul de Transfuzie sanguină din Sfântu Gheorghe a avut de-a lungul timpului diverse iniţiative prin care a reuşit să atragă un număr mai mare de donatori. Spre exemplu, pe lângă bonurile valorice, la care donatorii au dreptul conform legii, le-a mai oferit câte o porţie de cârnaţi, îngheţată sau apă minerală din „partea casei“.

Într-o campanie organizată în urmă cu mai mulţi ani s-au folosit afişe inspirate de cele din Vestul sălbatic, cu genericul „Wanted“, cel căutat fiind donatorul onorific.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.