SOCIAL 14 ianuarie 2022

Consiliul Județean: Susținem dezvoltarea rurală

de Covasna Media | 954 vizualizări

Consiliul Județean Covasna, în cadrul primei ședințe din anul 2022, organizată online joi, 13 ianuarie, a repartizat unităților administrativ-teritoriale din județ 32,9 milioane de lei. Este vorba despre fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean, reprezentând suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în cursul anului 2022.

„Putem aloca din ce în ce mai multe sume pentru susținerea dezvoltării localităților locale. Obiectivul nostru este de a consolida comunitățile rurale, de a face mai atractive satele noastre, iar componenta de dezvoltare locală deservește acestui scop. Consiliul Județean Covasna dispune de suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2022, această sumă fiind de aproximativ 33 milioane de lei. Suma poate fi destinată pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuieli de funcționare. Referitor la sumele repartizate, după consultări prealabile am decis că cel mai important aspect este stimularea dezvoltării locale” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

„Municipiul Sfântu Gheorghe, ca reședință de județ va primi 14 milioane de lei. Municipiului Tg. Secuiesc i s-au alocat 5 milioane de lei, orașului Baraolt 1,5 milioane de lei, sumele fiind destinate, în primul rând, pentru susținerea spitalelor orășenești. Întreținerea drumului către Comandău reprezintă un efort bugetar pentru orașul Covasna, de aceea va primi 1,5 milioane de lei din care, printre altele, poate asigura cheltuielile privind întreținerea pe timp de iarnă și vară. În orașul Întorsura Buzăului extinderea și modernizarea rețelei de apă și canalizare este o lucrare importantă, pentru care am alocat 830 mii lei” – a mai spus președintele.

În ceea ce privește comunele, obiectivul a fost ca fiecare unitate administrativ-teritorială, unde se realizează investiții publice din fonduri guvernamentale sau europene, să primească minim 150 de mii lei. „Comunele cu peste 5 mii de locuitori – Brăduț, Ghelința, Zagon, Vâlcele – au primit minim 300 de mii lei, dar în același timp am ținut cont și de situația planurilor de dezvoltare, suplimentând astfel aceste sume. În cazul mai multor comune am dat sume suplimentare și pentru a sprijini investițiile legate de culte. La Comandău, de exemplu, am luat în considerare faptul că se apropie de final construcția școlii și dorim să contribuim semnificativ la costurile care s-au modificat ca urmare a creșterii prețurilor. Pentru comuna Micfalău finalizarea rețelei de apă este o problemă majoră, de aceea vor primi o sumă mai mare. Ozun este singura comună care are un proiect câștigat ce vizează realizarea rețelei de alimentare cu gaze naturale, în acest caz suma este destinată mai ales pentru asigurarea contribuției proprii. Comuna Valea Mare va realiza o parcare și un drum local ce leagă Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” cu drumul județean care se află în curs de modernizare. Dobârlău este una dintre cele mai active comune în ceea ce privește proiectele cu finanțare guvernamentală, iar prin această sumă dorim să susținem planurile lor de dezvoltare” – a detaliat Tamás Sándor.

Consiliul Județean Covasna a repartizat așadar 32 994 000 lei, suma corespunzătoare cotei de 6%, din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat pentru anul 2022, reprezentând fond la dispoziția consiliului județean. Anul trecut această sumă a fost 27 134 000 lei.

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.