SOCIAL 18 septembrie 2017

Circa o mie de câini nesterilizați în Sfântu Gheorghe

de Observatorul de Covasna | 743 vizualizări

Autoritățile au încheiat recensământul inițiat în urmă cu câteva luni, în cadrul programului de subvenționare a sterilizării

Recensământul tuturor câinilor de la locuințele particulare ale municipiului Sfântu Gheorghe, început în luna aprilie a acestui an, a ajuns la final. Rezultatele inițiale arată că aproximativ o mie de câini deținuți de proprietarii din municipiu nu sunt sterilizați.

Analiza efectuată de autoritățile locale din Sfântu Gheorghe va ajunge mai departe la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Covasna, care este autoritatea de reglementare și control în domeniul sanitar-veterinar.

„S-a terminat recensământul, avem rezultatele. Este vorba de circa o mie de câini metiși, care nu sunt sterilizați. Pregătim scrisoarea către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Covasna, cu predarea listei, să-și facă dânșii treaba. Proprietarii celor o mie de câini au fost informați despre programul de sterilizare prin aportul Primăriei, deci ei știu că au termen până în decembrie, pentru subvenția aferentă. Sperăm ca, împreună cu această subvenție, acțiunea Direcției Sanitare Veterinară să ducă la scăderea numărului de câini”, a declarat vineri, 15 septembrie, pentru Observatorul de Covasna, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Conform regulamentului privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat și preîntâmpinarea răspândirii bolilor zootehnice din municipiul Sfântu Gheorghe, adoptat de Consiliul Local la începutul lunii aprilie, municipalitatea va acorda subvenţii în valoare de 65 de lei şi 125 de lei pentru sterilizarea masculilor, respectiv femelelor, în cazul în care procedura va fi făcută de către un medic veterinar autorizat, care a încheiat contract cu autorităţile în acest sens.

Documentul adoptat menţionează, de asemenea, şi amenzi cuprinse între 200 şi 800 de lei pentru proprietarii care nu se vor conforma prevederilor regulamentului.

„Sunt cazuri interesante, cu proprietari ai unor câini de peste 15 ani, care spun că ce rost mai are să sterilizeze animalul sau mai sunt cei care spun «și eu sunt bărbat și câinele e bărbat, deci nu permit așa ceva». Sunt niște cazuri deosebite, dar treaba noastră a fost făcută”, a mai spus viceprimarul din Sfântu Gheorghe.

Acesta a mai precizat că, săptămâna viitoare, autoritățile, câteva ONG-uri și poliția vor face o inventariere și colectare a câinilor din zona Örkő.

„De acolo provin majoritatea câinilor comunitari”, a menționat viceprimarul.

Campania autorităților locale are scopul de a controla reproducerea câinilor de pe domeniul public sau privat, dar și preîntâmpinarea răspândirii bolilor de la aceste animale. Campania presupune atât programul de numărare, cât și sterilizarea la preț promoțional a câinilor. Reglementarea Consiliului Local Sfântu Gheorghe nu se referă la câini de rasă cu pedigree.

Proprietarii de câni care doresc să își sterilizeze animalele prin programul Primăriei pot să se programeze telefonic la unul dintre cabinetele veterinare cu care autoritățile au încheiat contracte: Cabinetul Veterinar Anima (Dr. Bölöni Sándor), str. Váradi József nr. 30, tel.: 0745 980 138 și CMVI Dr. Dan Andras (Dán András), str. Gödri Ferenc nr. 23, tel.: 0745 015 327.

Iulia Drăghici

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.