SOCIAL 3 iulie 2013

Câtă şpagă dau românii medicilor într-un singur an? Sume colosale pentru "micile atenţii"

de Covasna Media | 612 vizualizări

24 de milioane de euro. La atât se ridică şpaga pe care au primit-o anul trecut medicii din Bucureşti. Cel puţin asta arată o cercetare realizată de sociologii de la SNSPA. Suma ar putea fi, însă, mai mare. Asta pentru că nu au fost luaţi în calcul şi banii pe care i-au dat pacienţii din alte localităţi, internaţi în spitalele din Capitală, ci s-a ţinut cont doar de sumele oferite de bucureşteni.

În medie, o operaţie costă, într-un spital, de stat o mie de lei. Cea mai mare parte din sumă merge în buzunarul chirurgului, 688 de lei, iar restul se duce la anestezist. Pacienţii oferă bani şi asistentelor, cam o sută de lei.

Cei mai mulţi dintre cei care oferă bani o fac pentru că sunt convinşi că dacă nu ar da nimic medicilor, aceştia nu i-ar băga în seamă. Alţii consideră că doar oferind şpagă primesc mai multă atenţie decât cei care nu dau nimic medicilor.

Cu toate astea, bucureştenii nu cred că a oferi bani medicilor reprezintă un act de corupţie. 71 la sută consideră, însă, că ar trebui pedepsiţi specialiştii care condiţionează actul medical dacă nu primesc bani.

Studiul a mai arătat că cei mai mulţi dintre bucureşteni cred că starea lor de sănătate este bună şi foarte bună. Totuşi, atunci când apar problemele, cei mai mulţi cer sfatul familiei sau al prietenilor, caută pe internet informaţii sau se uită la televizor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.