SOCIAL 21 octombrie 2013

Brânzeturile: benefice sau dăunătoare sănătăţii?

de Covasna Media | 1811 vizualizări

Brânza, în general, nu prea lipseşte din frigiderele noastre. Fie că preferăm brânza telemea românească, sau, dimpotrivă, suntem iubitori de brânzeturi fine franţuzeşti, sub o formă sau alta o folosim în alimentaţie sau măcar ne ajutăm de ea la prepararea salatelor, a legumelor gratinate, ori a cunoscutelor macaroane cu brânză.

Ce nu ştim, însă, este că nu toate tipurile de brânză sunt aducătoare de „plusuri” în organismul nostru. Da, teoretic sunt produse lactate, însă unele chiar fac rău, în timp ce altele sunt furnizori importanţi de ele­mente nutritive.

1. Brânzeturile topite 

Le găsim sub formă de triunghiuri sau sub formă de batoane. Au gust bun, copiilor le plac, de multe ori înlocuiesc untul din sandvişuri, fiindcă sunt mai gustoase. Doar că brânza topită conţine aşa numitele „săruri de topire”, cum le numesc specialiştii în chimie alimentară. Nu e nimic natural în aceste săruri, sunt 100% chimicale.

2. Brânza telemea 

Fie de vacă sau de oaie, telemeaua este o brânză bună şi hrănitoare. Însă depinde de locul din care o cumpărăm. Cea mai bună telemea de oaie, de exemplu, o căutăm în pieţe, la ţărani, sau – cu puţin noroc – chiar la munte, la stână. Singura problemă o reprezintă igiena acestor stâne, precară, de cele mai multe ori. Mulsul laptelui nu a ajuns încă în stânele româneşti la standarde europene şi nu ştim cât de bine se spală pe mâini ciobanii noştri neaoşi.

3.  Brânzeturile franţuzeşti sau „cu mucegai” 

Sunt brânzeturi cu conţinut mare de grăsime, dar şi cu aport mare de calciu, totodată. Mucegaiul din ele este un mucegai nobil, cu rol benefic pentru organism.  Deci, nu vă temeţi de el! Este obţinut prin depozitare în anumite condiţii de umiditate şi temperatura, 100% natu­rale.

4. Parmezanul 

Noi îl numim generic „parmezan”, însă italienii fac diferen­ţa clară între mai multe tipuri. Este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de brânză din lume, cu cel mai mare aport de calciu. Nu întâmplător pediatrii italieni îl recomandă zilnic în dieta copiilor. Nu şi în dieta celor care vor să slăbească, însă. Are şi aport mare de grăsime, însă este un tip de brânză obţinut 100% natural, învechit luni întregi în condiţii speciale de depozitare. În România, are dezavantajului preţului destul de ridicat.

5. Brânza de vaci 

Sănătoasă şi dietetică, brânza de vaci este ideală în dieta persoanelor preocupate de siluetă. Atenţie, însă, la brânza de vaci cumpărată din comerţ. Ea conţine, de cele mai multe ori, „guma guar” sau agenţi de îngroşare, deci, din nou chimicale, care trebuie evitate pe cât posibil. Mai bine o preparaţi acasă, din lapte şi iaurt.

6. Caşcavalul

În general, are un conţinut ridicat de grăsimi. Când îl alegeţi, fiţi atenţi la felul în  care arată caşcava­lul: el nu trebuie să semene cu o gumă sau cauciuc, trebuie să fie mai tare, să opună o uşoară rezistenţă la tăiat. Desigur, preţul caşcavalului este un indiciu al calităţii.

(sfatulparintilor.ro)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.