SOCIAL 28 mai 2013

Autorităţile europene: 87% din puii crescuţi în România sunt plini cu substanţe chimice

de Covasna Media | 844 vizualizări

Consumăm fără să vrem antibiotice, hormoni şi substanţe cancerigene, care ne ajung în organism chiar prin mâncarea pe care o punem pe masă. Autorităţile europene avertizează că 87% din puii crescuţi în România sunt plini cu substanţe chimice periculoase.

Raportul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor arată că 87% din puii româneşti sunt trataţi cu medicamente.

Puii crescuţi în fermele din România au dezvoltat rezistenţă la ciprofloxacină, tetraciclină şi ampicilină, substanţe care se folosesc şi pentru tratarea unor infecţii sau unor boli ca otita sau bronşita. În cazul porcilor, cea mai mare rezistenţă, de aproximativ 60%, este la tetraciclină. Acest antibiotic este utilizat pentru tratarea unor boli ca pneumonia sau a infecţiilor urinare.

România a ajuns în această situaţie alarmantă pentru că Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară nu poate face verificări riguroase, dar şi pentru că există un vid legislativ, care le permite marilor producători să reducă din costuri, tratând preventiv animalele.

"Carnea de pui este o carne sănătoasă, foarte indicată. Problema derivă din faptul dacă unii dintre crescători respectă sau nu reglementările Uniunii Europene în privinţa utilizării antibioticelor. În România, antibioticele sunt interzise a fi folosite pe post de promotor de creştere. Au fost admise acum 20 de ani, dar acum sunt interzise", a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Totodată, Mencinicopschi a subliniat că prezenţa antibioticelor în carnea de pui "nu se poate explica decât prin faptul că nu se respectă reglementările Uniunii Europene de către aceşti crescători. E vorba de crescători mici, lucrul ăsta se întâmplă şi în alte domenii din sistemul agroalimentar. Din când în când, apar scandaluri cu o cantitate mult prea mare de nitraţi sau de pesticide în legume şi fructe. Este numai o nerespectare a reglementărilor Uniunii Europene".

Din păcate, consumatorii nu îşi pot da seama dacă puiul pe care îl cumpără este sănătos şi dacă acesta nu conţine substanţe chimice periculoase deoarece pentru asta este nevoie de efectuarea unor analize de specialitate.

"Nu vă puteţi da seama decât în urma unei analize de specialitate într-un laborator acreditat. În locurile avizate sanitar-veterinar, astfel de produse nu pot apărea, doar dacă le cumpăraţi din zone în care controlul sanitar-veterinar nu poate fi exercitat. Nu pot să-şi permită să aibă la vânzare astfel de pui, supermarketurile au o politică de achiziţionare care constă în comandarea chiar de analize la alimentele pe care le contractează de la furnizori pentru a se asigura că acestea respectă legislaţia Uniunii Europene", a adăugat Gheorghe Mencinicopschi.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Stiri, 28 mai 2013
Sa le fie rusine avem o tara care este in proportie de 60% verde pe harta, am putea sa ne hranim si sa hranim si pe altii cu ce avem fara probleme, iar noi nu facem decat sa ne batem joc.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.