SOCIAL 1 octombrie 2021

Apă caldă şi căldură în blocurile şi instituţiile din Întorsura Buzăului, începând cu 1 octombrie

de Agerpres | 1169 vizualizări

Blocurile şi instituţiile publice din oraşul Întorsura Buzăului, racordate la reţeaua de termoficare, vor avea apă caldă şi căldură începând cu data de 1 octombrie.

Primarul oraşului, Raul Urdă, a declarat că depozitele sunt pline cu combustibil, dar cantitatea existentă nu este suficientă pentru întreaga iarnă.

Acesta a mai menţionat că deşi preţul lemnului a crescut foarte mult, autorităţile locale vor încerca să menţină gigacaloria la preţul de anul trecut.

„De mâine dăm drumul la apă caldă şi căldură. Azi punem presiune în instalaţie, facem probele. Ambele depozite sunt umplute cu tocătură de lemn, nu mai avem unde stoca nici un metru cub. Mai avem şi buşteni, însă cantitatea pe care o avem nu ne ajunge pentru toată iarna (...) Încercăm să menţinem preţul gigacaloriei la valoarea de anul trecut. Preţul lemnului aproape s-a dublat, dar noi am avut un contract cu un ocol silvic din Comandău şi l-am luat la preţul de anul trecut”, a declarat Raul Urdă.

Directorul centralei termice, Sala Elemer, a precizat că preţul gigacaloriei rămâne la 396 de lei pentru persoanele juridice şi 296 de lei pentru persoanele fizice.

„Am făcut reparaţiile şi reviziile la centrală, iar cu combustibilul stăm mai bine decât anul trecut, dar nu e suficient. Avem depozitele pline, avem buşteni pe care să îi tocăm dacă nu ne ajunge tocătura şi vom continua să ne aprovizionăm (...) Preţul gigacaloriei este de 396 de lei pentru persoanele juridice şi cu 100 de lei mai ieftin pentru persoanele fizice, iar deocamdată nu va creşte. Costul întreţinerii unui apartament cu două camere pe timpul iernii va fi de circa 400 de lei pe lună”, a declarat Sala Elemer.

Locatarii blocurilor şi instituţiile publice din Întorsura Buzăului, racordate la sistemul centralizat de termoficare, nu au mai beneficiat de apă caldă de la jumătatea lunii mai, livrarea acestui serviciu fiind oprită din cauza pierderilor, evaluate la circa 50.000 de lei pe lună, pe care centrala le înregistrează pe timpul verii, când nu se furnizează căldură.

Autorităţile locale caută soluţii pentru rezolvarea problemei, în acest scop fiind întocmit un proiect pentru realizarea unei noi centrale.

„Avem un proiect depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional de Infrastructură Mare (POIM), cu trei centrale mai mici, dar chiar şi aşa va trebui să extindem reţeaua şi să atragem noi clienţi pentru ca sistemul să fie eficient”, a declarat Raul Urdă.

Centrala termică din Întorsura Buzăului a fost pusă în funcţiune în anul 2004, printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român, care au sprijinit instalarea unor centrale similare, cu biomasă, şi în localităţile Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.