SOCIAL 25 mai 2018

Antal Arpad: Migrarea inteligenţei va fi finanţată şi mai masiv prin dublarea bugetului Erasmus Plus

de Agerpres | 860 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă susţinută după întoarcerea de la Bruxelles, că, în opinia sa, statele din Europa Centrală şi de Est vor fi principalele „perdante“ ale perioadei bugetare europene 2021-2027, arătându-se îngrijorat, printre altele, de faptul că preconizata majorare a bugetului destinat programului 'Erasmus Plus' ar putea duce la o migrare şi mai masivă a inteligenţei către Occident.

„Am fost săptămâna trecută la Bruxelles, la Comitetul Regiunilor Europene (...) şi legat de ce se preconizează pe bugetul 2021-2027 al Uniunii Europene sunt câteva elemente noi. Brexitul, evident, va influenţa în mod negativ bugetul Uniunii Europene, Marea Britanie, care se retrage, este în acest moment a doua cea mai puternică economie europeană, deci, practic, bugetul va fi probabil, în termeni reali mai mic sau doar asemănător cu bugetul pe 2014-2020. Domnul comisar a spus că a încercat să construiască bugetul în aşa fel încât să nu fie mari câştigători şi mari perdanţi, dar eu cred că perdanţi vom o fi noi, cei din Europa Centrală şi de Est“, declarat primarul Antal Arpad, care este şi liderul organizaţiei municipale a UDMR.

Acesta a precizat că, din informaţiile pe care le-a primit, reiese că bugetele pe programele de coeziune vor fi mai mici, referindu-se în special la fondurile pentru Europa Centrală şi de Est.

„Ceea ce va creşte, în afară de cercetare, unde bugetul va creşte cu aproximativ 60%, ceea ce este un lucru bun, dar foarte probabil banii vor merge în primul rând spre ţările din Vest. Ca veste foarte pozitivă anunţată a fost că se va dubla bugetul pe Erasmus Plus, ceea ce pentru mine înseamnă că migrarea inteligenţei dinspre Est spre Vest se doreşte a fi finanţată şi mai masiv. Deci, eu cred că aici ţările central-europene ar trebui să fie foarte atente şi să facă front comun, pentru că este evident că ţările din Vestul Europei încearcă să ne ia inteligenţa şi să o ducă în ţările lor“, a mai spus primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.