SOCIAL 30 iulie 2019

ANSVSA şi Institutul Naţional de Sănătate Publică efectuează un studiu privind consumul de alimente la nivel naţional

de Agerpres | 851 vizualizări

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) efectuează un studiu naţional privind consumul de alimente al populaţiei cu vârsta cuprinsă între 10 şi 74 de ani, conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES.

Studiul, realizat în conformitate cu metodologia Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), se desfăşoară pe un eşantion de 1.500 de consumatori, distribuiţi în mod reprezentativ pe zone geografice, zone de reşedinţă şi grupe de vârstă la nivelul întregii ţări, prin efectuarea de interviuri privind consumul de alimente.

Astfel, în perioada august - decembrie 2019, vor fi intervievaţi cu privire la consumul de alimente un număr de 300 de consumatori în grupul de adolescenţi (10-17 ani), 540 de consumatori în grupul de adulţi (18-64 de ani), 260 de consumatori în grupul de vârstnici (65-74 de ani), 140 de femei în perioada de maternitate şi 260 de vegetarieni/vegani, care vor răspunde la întrebările puse de investigatorii de teren.

„Evaluarea va fi realizată în două sezoane, rece şi cald, deoarece studiile anterioare au arătat că există diferenţe sezoniere importante de aport alimentar. Fiecare respondent va fi intervievat de 2 ori. Primul interviu se va desfăşura faţă în faţă la locuinţa respondentului, iar cel de al doilea va fi desfăşurat telefonic în acelaşi sezon, cu o pauză de minimum 7 zile între ele”, se menţionează în comunicat.

Informaţiile colectate vor fi utilizate pentru dezvoltarea unei baze de date privind consumul de alimente la nivel naţional, în conformitate cu cerinţele EFSA.

„De asemenea, informaţiile colectate vor fi transmise către EFSA ca parte a cerinţelor studiului, România contribuind astfel la dezvoltarea bazei de date europene pentru consumul de alimente. Participarea consumatorilor români la studiu reprezintă un avantaj, în contextul în care România va deţine o bază de date privind consumul naţional de alimente, permiţând astfel o mai bună evaluare a riscurilor legate de alimentele şi, implicit, aplicarea de măsuri de prevenire şi remediere a acestora pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie al sănătăţii cetăţenilor. Încurajăm consumatorii români să participe la acest studiu, având în vedere şi faptul că pentru prima oară vom avea certitudinea că specificul naţional privind consumul de alimente va fi inclus în opiniile ştiinţifice privind siguranţa alimentelor, elaborate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor”, se mai scrie în comunicat.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.