SOCIAL 10 aprilie 2013

Alimentele s-au scumpit în martie. De la începutul anului, prețul legumelor a crescut cu peste 11%

de Covasna Media | 20 vizualizări

Românii cheltuiesc tot mai mult pe alimente. În primele trei luni ale anului, cel mai mult s-au scumpit legumele, cu peste 11%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Inflaţia anuală, adică indicatorul care măsoară evoluţia preţurilor, a ajuns la sfârşitul lunii martie la 5,25%.

Topul scumpirilor la alimente, decembrie 2012 - martie 2013

Cartofi - 13,64%

Fasole boabe - 6,80%

Fructe proaspete - 5,94%

Topul ieftinirilor la alimente, decembrie 2012 - martie 2013

Ouă - 14,43%

Ulei comestibil - 1,73%

Zahăr - 0,89%

Topul scumpirilor la mărfuri nealimentare, decembrie 2012 - martie 2013

Energie electrică - 10,38%

Cărţi, ziare, reviste - 4,59%

Tutun, ţigări - 4,21%

Topul scumpirilor la servicii, decembrie 2012 - martie 2013

Apă, canal, salubritate - 4,28%

Îngrijire medicală - 1,38%

Transport urban - 1,24%

Dragoș Frumosu: „Micii producători trebuie să facă asociații puternice pe zonele în care există”

Președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, a explicat la Digi24 care este cauza creșterii prețurilor la legume.

„Asistăm la prețuri mari, în primul rând din cauza acelui TVA de 24 la sută. Măsura luată de vechiul guvern a fost luată complet fără cap, în condițiile în care poporul este sărac. În al doilea rând, este de vină și vremea, care a fost foarte aspră în această perioadă și apariția legumelor din serele și solariile noastre este întârziată. Atunci, sunt acești importatori care încă fac prețul. Principalul motiv este că noi încă nu am înțeles că micii producători trebuie să facă asociații puternice pe zonele în care există”, a precizat Dragoș Frumosu.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.