SOCIAL 17 octombrie 2013

Alimentele care afectează fertilitatea bărbaţilor

de Covasna Media | 639 vizualizări

Un studiu realizat de specialişti de la Universitatea Harvard a analizat obiceiurile alimentare a 156 de bărbaţi care participau la tratamente de fertilizare in vitro, împreună cu partenerele lor, scrie cercetează.com.

Bărbaţii au fost chestionaţi cu privire la obiceiurile lor alimentare, cercetătorii urmărind să afle cât de des şi în ce cantităţi consumau aceştia mezeluri, carne albă, carne roşie, peşte alb, ton sau somon.

S-a constatat că, la bărbaţii care consumau fie şi o jumătate de porţie de mezeluri zilnic – o felie de şuncă sau un cârnăcior – doar 5,5% dintre spermatozoizi aveau forma şi dimensiuni normale; la bărbaţii care consumau mai rar mezeluri, proporţia spermatozoizilor normali era de 7,2%.

În schimb, la bărbaţii care mâncau peşte alb cel puţin o dată la două zile – sau o jumătate de porţie pe zi – cali­tatea spermei era mult mai bună decât la cei are mâncau doar ocazional peşte.

Cercetătorii recomandă, prin urmare, bărbaţilor care vor să-şi mărească şansele de a deveni taţi, să renunţe la mezeluri şi să consume, în schimb, peşte. Consumul unor peşti precum cod sau halibut (o specie de peşte plat, asemănător cu calcanul) are un efect benefic pronunţat asupra fertilităţii, afirmă cercetătorii.

Nu se cunoaşte precis cauza pentru care unele alimente reduc fertilitatea, iar altele o sporesc; cercetătorii cred că, în cazul de faţă, carnea roşie (folosită la prepararea mezelurilor) ar conţine cantităţi mari de pesticide care ar interfera cu hormonii umani; în schimb, peştele conţine cantităţi mari de zinc, element care, se crede, ar stimula fertilitatea.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.