SOCIAL 22 noiembrie 2017

Adoptarea unor măsuri preventive şi vigilenţa – ingredientele de succes pentru prevenirea înşelăciunilor

de Covasna Media | 636 vizualizări

Poliţiştii readuc în atenţia cetăţenilor câteva informaţii despre metoda de înşelăciune ”Accidentul”, care constituie o sursă de îmbogăţire a escrocilor. Pentru început, trebuie precizat faptul că, la nivelul judeţului Covasna, în cursul acestui an nu au fost sesizate înşelăciuni comise prin acest mod de operare şi, pentru ca cetăţenii să rămână în continuare vigilenţi şi să nu cadă victimă acestui gen de infracţiuni, poliţiştii reamintesc în ce constă acest mod de operare şi transmit şi recomandări preventive.

Capcana întinsă de escroci îi face pe oameni să creadă că unor persoane apropiate li s-a întâmplat ceva grav, prin prezentarea unei false stări de urgenţă. Aceştia apelează telefonic victima, se recomandă drept avocaţi, poliţişti, procurori sau medici şi anunţă persoana care răspunde la telefon că o rudă a sa (fiul sau fiica) este implicată într-un accident rutier şi că are nevoie urgentă de o sumă de bani, fie pentru o „înţelegere” cu procurorul sau cu persoana vătămată, fie pentru spitalizare. De cele mai multe ori, persoanei apelate i se cere să depună o sumă de bani într-un cont, care îi este comunicat, sau să înmâneze banii unei alte persoane, care se prezintă la domiciliul victimei sau cu care victima se întâlneşte personal. Această persoană, complice cu cel de la telefon, prezintă încredere, atât prin felul cum este îmbrăcată, dar şi printr-un vocabular decent, ia banii şi se face repede nevăzută. În momentul în care victima realizează că a fost înşelată este prea târziu pentru a mai recupera banii şi se adresează poliţiei.

Pe lângă această metodă, infractorii mai folosesc şi alte moduri de operare pentru a comite înşelăciuni, respectiv solicitarea unor sume de bani pentru predarea unor colete care, aparent, sunt trimise de rudele aflate în străinătate ori furtul de bani sau alte bunuri comis de persoane nesupravegheate care pătrund în locuinţa părţilor vătămate sub pretextul vânzării/cumpărării unor bunuri.

 

Ce trebuie să ştiţi pentru a nu cădea în plasa unor astfel de infractori:

 

În primul rând, verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un accident: cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau de parchet unde se află şi sunaţi pentru confirmare. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale părţilor implicate în accident.

Atunci când sunteţi abordaţi de persoane necunoscute care-şi atribuie diferite calităţi, asiguraţi-vă cu privire la informaţiile primite. Persoanele care doresc să vă înşele sunt actori foarte buni, posedă un simţ natural în a identifica victimele şi ştiu cum să manipuleze pentru a-şi atinge scopul!

Într-adevăr, unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu şi în cazul serviciilor medicale de urgenţă. De aceea, în niciun caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.

Pentru a spori şansele ca infractorii să fie identificaţi, deşi persoana care vă sună vă recomandă să fiţi cât mai discret, acceptaţi o întâlnire directă pentru a le oferi banii, dar sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul poliţiei!

Informaţi-vă părinţii, bunicii cu privire la acest mod de operare şi recomandaţi-le să fie precauţi. În niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia. Dacă sunteţi victima unei infracţiuni sau aţi fost martor la săvârşirea unei fapte penale, sesizaţi imediat poliţia printr-un apel la 112 sau mergând la cea mai apropiată unitate de poliţie.

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.