SOCIAL 30 mai 2013

31 mai – Ziua Mondială fără Tutun

de Covasna Media | 629 vizualizări

Agenţia Naţională Antidrog lansează cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, 31 mai, Campania de prevenire a consumului de tutun „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”.

Campania se aliniază demersurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de a atrage atenţia asupra riscurilor pentru sănătate asociate consumului de tutun, şi de a promova politicile sociale de reducere a consumului de tutun.

La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, dintre care 600.000 sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important să luăm atitudine deoarece, în caz contrar, se va ajunge până în anul 2030 la o creştere a mortalităţii de la 6 milioane la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii.

Scopul cel mai important pentru marcarea acestei zile este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi viitoare din punct de vedere al consecinţelor medicale, sociale, de mediu şi economice, datorate consumului de tutun şi fumatului pasiv.

AFIS_Ziua Mondiala fara Tutun_31 mai 2013

A doua cauză de mortalitate, după hipertensiune

La nivel global, consumul de tutun este cea de-a doua cauză de mortalitate (după hipertensiune), acesta fiind în momentul de faţă responsabil de moartea unui adult din 10. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a instituit Ziua Mondială fără Tutun în anul 1987, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor consumului de tutun şi a efectelor sale letale.

Pentru campania din acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (World Health Organization) a stabilit următoarele obiective specifice:

– îndemnarea statelor membre să implementeze art. 13 din Convenţia Cadru de Control a Tutunului, care se referă la interzicerea publicităţii, sponsorizării şi promovării tutunului, astfel încât mai puţine persoane să fie tentate să fumeze;

– încurajarea mobilizării locale, naţionale şi internaţionale, în vederea contracarării eforturilor industriei tutunului de a submina controlul aplicat de instituţiile statului, şi, în special, a eforturilor de a interzice publicitatea, sponsorizarea şi promovarea tutunului.

Pentru menţinerea la un nivel cât mai scăzut a consumului de tutun în rândul copiilor şi tinerilor, Agenţia Naţională Antidrog, ca în fiecare an, organizează cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun campanii şi acţiuni specifice de informare-educare-sensibilizare a populaţiei privind efectele şi riscurile fumatului şi beneficiile unui stil de viaţă sănătos.

Astfel, printre activităţile organizate la nivelul judeţului Covasna, de către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, se numără:

– Proiectul Interjudeţean „STOP Fumat!”, Ediţia a II-a, care în această săptămână cuprinde activităţi interactive de informare privind efectele fumatului, adresate unui număr de 1.200 de preşcolari şi elevi din clasele I-IV din 5 judeţe ale ţării: Covasna, Bacău, Vaslui, Cluj şi Alba. Parteneri în proiect sunt Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din judeţele menţionate, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni” şi Asociaţia Sportivă Atletico STEAUA Întorsura Buzăului;

– Derularea Campaniei naţionale „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!” în liceele şi grupurile şcolare din judeţul Covasna, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Covasna, precum şi în cadrul tuturor evenimentelor şi acţiunilor derulate în această săptămână, la care CPECA Covasna participă;

– Activităţi interactive de informare şi de formare a abilităţilor de refuz al fumatului, în rândul elevilor din Şcoala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului;

– Promovarea alternativelor de petrecere a timpului liber în mod sănătos, fără consum de tutun, respectiv a tenisului de masă – prin implicarea CPECA Covasna în organizarea Festivalului Mingilor de Ping-Pong, ediţia a VI-a, Sf. Gheorghe şi a tenisului de câmp – prin participarea în calitate de partener, alături de Asociaţia Sportivă „Ciucaş” Întorsura Buzăului, la Cupa Buzaielor la Tenis, ediţia I, 1-2 iunie (proiect finanţat de Consiliul Judeţean Covasna), unde se va realiza, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun din acest an, Tombola „STOP Fumat!”.

Compartimentul de Relaţii Publice

CPECA Covasna

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.