POLITICA 7 iunie 2009

Vot de protest al românilor din CJ

de Covasna Media | 447 vizualizări
Consilierii români din Consiliul Judeţean Covasna au votat împotriva tuturor hotărârilor din şedinţă, în semn de protest la adresa unor declaraţii şi acţiuni ale UDMR

Consilierii români din cadrul Consiliului Judeţean Covasna (CJ) au acordat vineri voturi nefavorabile tuturor hotărârilor prezentate pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, în semn de protest faţă de unele declaraţii şi acţiuni ale unor reprezentanţi UDMR Covasna din ultimele zile, caracterizate ca jignitoare la adresa comunităţii româneşti. „Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile ne-a jignit şi au fost realmente nişte acţiuni care au

Consilierii români din Consiliul Judeţean Covasna au votat împotriva tuturor hotărârilor din şedinţă, în semn de protest la adresa unor declaraţii şi acţiuni ale UDMR

Consilierii români din cadrul Consiliului Judeţean Covasna (CJ) au acordat vineri voturi nefavorabile tuturor hotărârilor prezentate pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, în semn de protest faţă de unele declaraţii şi acţiuni ale unor reprezentanţi UDMR Covasna din ultimele zile, caracterizate ca jignitoare la adresa comunităţii româneşti.

„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile ne-a jignit şi au fost realmente nişte acţiuni care au lezat demnitatea naţională a românilor din judeţ. Înţelegem că este campanie electorală, că se pun accente mai mari pe declaraţii şi manifestări politice, dar de această dată cred că s-a sărit calul mult şi s-au spus şi făcut nişte lucruri care în zona noastră ştim foarte bine că sunt sensibile (...) Ca semnal, şi pentru că ne simţim tulburaţi şi jigniţi de cele ce s-au întâmplat, singura modalitate la îndemână este de a nu fi de acord cu hotărârile propuse astăzi la ordinea de zi“, a spus preşedintele Forumului Civic al Români lor din Harghita şi Covasna, consilierul judeţean Ioan Solomon, în numele consilierilor Alianţei Româneşti din cadrul CJ, cinci la număr. La votul lor s-a alăturat şi consilierul independent Ştefan Joos.

Av. Ioan Solomon a amintit de câteva afirmaţii sau declaraţii ale unor lideri maghiari, cum ar fi propunerea deputatului UDMR Edler Andras de modificare a denumirii Pieţei Mihai Viteazul, de manifestările de comemorare a Trianon-ului, de declaraţia primarului Antal Arpad care întrun anumit context spunea „aţi venit peste noi în Secuime“ sau despre faptul că la Miercurea Ciuc, la miting, potrivit unor informaţii apărute în presă s-a scandat „Ocupanţi, căraţi-vă!“. Preşedintele Forumului a făcut apel la raţiunea liderilor maghiari şi şi-a manifestat speranţa că odată cu trecerea campaniei electorale lucrurile vor reveni la normal şi nu se va urma un drum de pe care doar cu greu ar mai exista o cale de întoarcere spre normalitatea relaţiilor dintre cele două etnii.

„A fost campanie electorală, plus aceste exagerări şi cred că ele presupun să meditaţi cu răbdare, fac apel la raţiunea dumneavoastră, ca după ce se termină campania electorală să revenim la normal, să găsim căi, subiecte de discuţie comune, care sunt şi pentru români şi pentru maghiari, de a combate sărăcia, de a ne face viaţa mai bună“, a mai spus Ioan Solomon.

Dezbateri politice pe ordinea de zi

Preşedintele CJ, Tamas Sandor, a afirmat că nu doreşte ca problemele concrete, de dezvoltare ale judeţului, să fie amestecate cu probleme politice, şi a spus că ar fi de acord ca de acum înainte chestiunile de această natură să fie discutate la un punct separat al ordinii de zi, denumit chiar Dezbateri Politice.

El a afirmat în schimb că UDMR are autorizaţie pentru pancartele negre amplasate în faţa deconcentratelor din Covasna, în schimb cel din faţa Prefecturii a dispărut deja de 4 ori înainte de a fi legat cu lanţ, prin urmare nu ei încalcă legea. Tamas a subliniat că la mitingul de la Miercurea Ciuc nu a auzit expresia „Ocupanţi, căraţi-vă!“. „Sunt mândru că sunt secui, dumneavoastră că sunteţi român şi nu e nicio problemă, putem trăi fără să ne jignim, dar nici România nu este numai a românilor, ci a tuturor cetăţenilor români, şi Ţinutul Secuiesc nu este numai al secuilor, ci al tuturor“, a mai spus Tamas, amintind că acest lucru trebuie respectat şi atunci când vine vorba de împărţirea banilor de la Bucureşti.

Pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a CJ au fost cuprinse patru puncte, dintre care unul a fost amânat de toţi consilierii şi restul au trecut cu voturile împotrivă ale românilor.

CJ Covasna are în componenţă 15 consilieri UDMR, 9 PCM, 6 români – 5 ai Alianţei Româneşti şi un independent, plus preşedintele cu drept de vot.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.