POLITICA 15 februarie 2021

Un nou ministru în vizită în județul Covasna, cu noi promisiuni

de Daniela Luca | 714 vizualizări

Cseke Attila a trecut în revistă proiectele din cele cinci orașe care ar urma să fie finanțate din banii Statului  

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a fost vineri, 12 februarie, într-o vizită de lucru în județul Covasna. Deși subiectul investițiilor din cele cinci orașe ale județului care ar urma să primească finanțare în următorii ani a ocupat doar câteva minute din discursul susținut în cadrul unei conferințe de presă la Consiliul Județean Covasna, n-au lipsit promisiuni că de data aceasta nu sunt doar vorbe în vânt.  

În cadrul unei conferințe de presă, organizată la Consiliul Județean Covasna, Cseke Attila a deschis subiectul proiectelor prioritare pentru județului Covasna care ar urma să fie finanțate din fonduri guvernamentale. 

Printre acestea se numără investiții importante și mult așteptate de locuitorii din fiecare dintre cele cinci orașe din județ. 

„În județul Covasna, proiectele pe care le vom prelua în finanțare la Ministerul Dezvoltării, respectiv la Compania Națională de Investiții sunt următoarele: construirea unei noi clădiri pentru boli pneumologice în Sfântu Gheorghe, construirea unui complex sportiv, tot în Sfântu Gheorghe, care să aibă un bazin de înot, o sală de atletism și care să prevadă și o anumită reabilitare a peluzelor stadionului. Aici sunt două proiecte din care o să facem unul și vom porni partea tehnică. La Târgu Secuiesc există o structură începută de bazin. Vom prelua această investiție în finanțarea Ministerului și vom continua și finaliza acest bazin. La Covasna vom finanța construirea unui centru balneoclimateric multifuncțional. Proiectul există și e elaborat de către oraș, pe banii orașului. În Baraolt se va construi o sală de sport cu 180 de locuri, în timp ce în Întorsura Buzăului vom construi un bazin de înot didactic, la solicitarea comunității de acolo”, a spus, la Sfântu Gheorghe, Cseke Attila, ministru al dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.  

Despre aceste investiții s-a discutat de nenumărate ori în spațiul public, însă deocamdată nu se știu date exacte în ceea ce privește data la care vor începe, dar mai ales la care se vor finaliza lucrările. 

De exemplu, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a anunțat luna trecută că a inclus orașul Întorsura Buzăului în rândul localităților aflate pe lista-sinteză a obiectivelor de investiții în Subprogramul „Bazine de înot”. Date despre finanțare și când va începe lucrarea nu se cunosc deocamdată. 

În ceea ce privește actuala Secție de Pneumologie din clădirea fostului cămin de băieți din Sfântu Gheorghe, construită în anul 1892 și care a ajuns la o „stare deplorabilă”, potrivit unui raport de specialitate postat pe site-ul Consiliului Județean Covasna, autoritățile județene anunțau anul trecut că noul spital de pneumologie va fi construit cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții (CNI) și ar putea fi finalizat în 28 de luni de la semnarea contractului. Nici în acest caz nu se cunosc încă informații despre data la care vor începe lucrările. 

Cseke Attila nu s-a ferit să spună cuvinte „mari” și a promis că aceste investiții care privesc județul Covasna vor avea prioritate la ministerul pe care îl conduce din decembrie 2020, fără să dea însă prea multe detalii despre termene sau despre sumele implicate. 

„Toate acestea se vor finaliza în acest mandat, dacă vreți chiar un orizont de timp. Sigur, depinde de partea tehnică, dar în mare parte aceste proiecte există. (...) Sunt niște proceduri legale care nu pot fi evitate și noi vrem să construim ceva care să dăinuie în timp, adică nu vrem să construim pentru cinci ani, dar pot să vă promit că aceste lucruri vor fi prioritare din acest moment și pentru Ministerul Dezvoltării. Este partea de specialitate, după care odată finalizate și aprobate prin indicatori tehnico-economici, urmează partea de licitație, de achiziție publică, se încheie contractul, se dă drumul la finanțare. (...) Aceste lucruri se vor construi în acest mandat parlamentar și sper că și mandat guvernamental”, a mai spus Cseke Attila. 

Delegația ministerului a avut vineri o serie de întâlniri cu primarii din diverse zone ale județului Covasna. Și de data aceasta, doar timpul va arăta în ce proporție se adeveresc noile promisiuni și dacă, într-adevăr, covăsnenii vor ajunge să se bucure într-o zi de investițiile de care s-a tot vorbit în ultimii ani. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.