POLITICA 1 iulie 2021

UDMR a elaborat un proiect de lege pentru sprijinirea mai eficientă a ONG-urilor

de Agerpres | 1222 vizualizări

 UDMR a elaborat un proiect de lege pentru sprijinirea mai eficientă a organizaţiilor nonguvernamentale, prin care propune ca firmele private să poată redirecţiona către un ONG, retroactiv pe ultimii şapte ani, o parte din impozitul achitat, a anunţat miercuri, deputatul UDMR Covasna, Miklos Zoltan, iniţiatorul actului normativ.

Parlamentarul covăsnean afirmă că, deşi legea prevede posibilitatea ca persoanele juridice să doneze 20% din impozit pentru susţinerea unui ONG, foarte puţine întreprinderi fac acest lucru.

Potrivit acestuia, firmele care plătesc impozit pe profit au alocat aproape jumătate din baza impozabilă, iar microîntreprinderile plătitoare de TVA au redirecţionat abia o cincime din baza impozabilă ca sponsorizare către ONG-uri, lăsând în fiecare an aproximativ 2 miliarde de lei la bugetul de stat, sume ce ar putea fi redirecţionate către ONG-uri.

„Conform legislaţiei în vigoare, persoanele fizice pot redirecţiona 3,5% din impozitul pe venit pentru sprijinirea unui ONG, iar persoanele juridice pot folosi 20% din baza lor de impozitare în acest scop. În realitate, însă, numai o parte din întreprinderi profită de această oportunitate. Prin proiectul nostru de lege, propunem o soluţie care să permită firmelor private să redirecţioneze retroactiv, pentru ultimii 7 ani, o parte din impozitul achitat, unui ONG”, a arătat Miklos Zoltan, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Deputatul UDMR a mai adăugat că numeroase ONG-uri beneficiază de sprijin din partea administraţiilor locale, existenţa lor depinzând, practic, de această finanţare locală, dar dacă o parte din impozitul plătit de persoanele juridice la bugetul de stat ar fi redirecţionat către ONG-uri, atunci s-ar crea posibilitatea ca autorităţile locale să îşi poată reduce din cheltuieli.

„Dacă reuşim să-i convingem pe colegii din Parlament despre importanţa propunerii noastre legislative, vom crea posibilitatea pentru companii să sprijine ONG-urile din baza lor de impozitare, nu numai pentru 7 ani înainte, aşa cum prevede legea aflată în vigoare. Propunerea noastră este ca după intrarea în vigoare a noii legi să fie posibilă redirecţionarea retroactivă a unei părţi din impozit către un ONG, mai întâi pentru 1 an retroactiv, în anul următor pentru 2 ani retroactiv şi, astfel, treptat, pentru tot mai mulţi ani, până ajungem la nivelul la care firmele să ofere 20% din impozit unui ONG chiar şi retroactiv pentru 7 ani. Este o modalitate la fel de simplă ca în cazul persoanelor fizice, care redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit”, a explicat deputatul Miklos Zoltan.

(Foto: Kocsis-B. János)

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.