POLITICA 25 noiembrie 2012

Secuii au manifestat (din nou) pentru autonomie

de Covasna Media | 621 vizualizări

Secuii au manifestat pentru autonomie

Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a organizat sâmbătă la Sfântu Gheorghe un miting pentru autonomia Ținutului Secuiesc, în fața Prefecturii Covasna. Aici a fost amplasată o scenă pe care au urcat lideri ai comunității maghiare care au vorbit despre importanța și necesitatea autonomiei din punctul lor de vedere și a avut totodată loc un concert al formației TransylMania. Autonomia fiind privită precum „o cauză comună”, mitingul a beneficiat şi de susținerea celorlalte formațiuni politice maghiare, în primele rânduri putând fi zăriți lideri ai UDMR – inclusiv candidați la alegerile parlamentare și ai Partidului Civic Maghiar (PCM).

Cei care s-au adresat mulțimii au spus că autonomia este un țel important pentru comunitatea maghiară și că doar aceasta poate asigura bunăstarea și prosperitatea Ținutului Secuiesc. S-a mai vorbit despre importanța faptului că nu doar Bucureștiul ci Bruxellesul și lumea întreagă trebuie să știe că maghiarii din Secuime vor autonomia, cauza comună a tuturor secuilor; cei care s-au adresat oamenilor au ținut să sublinieze că Europa are „modele bune” de autonomie.

Secuii au manifestat pentru autonomie

Consiliului Naţional Secuiesc şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, cunoscute ca formaţiuni civice autonomiste, conduse de Izsák Balázs şi Tőkés László, au susținut mitingul PPMT, inclusiv prin prezența celor doi lideri la manifestare.

În ceea ce privește participanții, aceștia au fluturat steagurile secuiești, au aplaudat și au strigat „Autonomie!”, scandând totodată și alte mesaje autonomiste. Mitingul s-a desfășurat fără incidente, iar printre cei prezenți s-a aflat și Csibi Barna, cel care în trecut l-a „spânzurat” pe Avram Iancu la Miercurea Ciuc. Cisbi a venit la Sfântu Gheorghe cu o pancartă pe care era inscripționat „Viszlát, Románia” – „La revedere, România”.

În vreme ce organizatorii au susținut că la miting au participat aproximativ 4.000 de persoane, forțele de ordine au estimat o prezență de sub 1.000 de persoane.

(monicavajna.wordpress.com)

Teme articol: UDMR autonomie secui PPMT
Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, 27 noiembrie 2012
Dupa votul din Decembrie sigur se lasa linistea,asemenea demonstratii se fac mereu in pragul alegerilor.Sa le fie rusine ca mereu incearca sa ne dezbine.
, 27 noiembrie 2012
Saracutii de ei,s-au aliat toti extremistii astia grasi,doar-doar vor scoate toata maghiarimea la vot,dar ceva imi zice ca nu vor mai atinge pragul de 5% si atunci vor ramane doar niste grupari ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.