POLITICA 15 ianuarie 2010

Primele reacţii la împărţirea deconcentratelor din judeţ: Horia Grama (PSD): „O negociere lamentabilă“ vs. Dan Manolăchescu (PD-L) despre Grama: „Nu ştie să socotească“

de Covasna Media | 3947 vizualizări

Împărţirea instituţiilor deconcentrate din judeţ între PD-L şi UDMR a stârnit ieri şi primele reacţii. Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat că nu a apucat încă să analizeze foarte bine împărţirea posturilor, fiind la Bucureşti, dar consideră drept „lamentabilă“ această negociere dintre cele două formaţiuni în plan local, din punctul de vedere al procentului 65 – 35% pro UDMR. „Mi se pare catastrofală pentru tot ce înseamnă comunitatea românească din Covasna. Se pare după acest gen de împărţeală că PD-L nu mai înseamnă mai nimic, e un fel de anexă a UDMR. Au pierdut şi prefectul, dacă măcar îl aveau era un echilibru, că în rest totul e condus de UDMR. Era normal să avem măcar un prefect“, a spus Horia Grama.

Deputatul PSD a completat că PD-L Covasna a pierdut inclusiv din posturile pe care le avea când era în Coaliţie cu PSD.

„Bun venit în noua eră a instituţiilor“

Preşedintele PD-L Sfântu-Gheorghe, Dan Manolăchescu, spune însă că lamentabil este faptul că „dl preşedinte Grama”, după ce a umblat cu căciula pe la udemerişti oferindu-le autonomia la pachet cu Geoană, face acum analize politice din postura de „isteţ perdant“.

„Tot lamentabil este că nici nu ştie să socotească, pentru că o minimă trecere în revistă a tuturor instituţiilor pe care le cunoaşte i-ar fi dat un alt rezultat decât cel vehiculat în presă. Mai cred că cel mai lamentabil este că în loc să critice constructiv şi să întindă o mână pe care i-am fi acceptat-o cu deschisă inimă la construcţia şi reconstrucţia comunităţii româneşti şi a celei covăsnene în general, se zburleşte la noi ca un cocoş pe care l-a lovit dopul de şampanie în cap“, a declarat Dan Manolăchescu.

Liderul democrat-liberal i­-a dorit lui Grama „bun venit“ în noua eră a instituţiilor care nu lucrează pentru unii sau alţii, ci servesc în proporţie de 100% atât maghiarii, cât şi românii, atât pedeliştii, cât şi pesediştii, atât peneliştii, cât şi udemeriştii sau pecemiştii.

Preşedintele PD-L Covasna nu semnează protocolul

Cât despre preşedintele PD-L Covasna, Gheorghe Baciu, acesta a arătat că nu are nici cea mai mică intenţie de a semna protocolul pe plan judeţean dintre cele două formaţiuni, întrucât nu a luat parte la negocierile pe care de altfel le consideră incorecte.

„Dacă nu am fost la negocieri, de ce să-l semnez? Nu am cum să-mi însuşesc ceva la care nu am fost. Practic, normal, legal, Consiliul Director trebuia să împuternicească preşedintele şi câţiva membri pentru negocieri, să anunţăm şi UDMR şi să discutăm. Nu e corect ca oameni care au fost alături de noi în campanie să nu mai fie în funcţie. Nu e corect, vom discuta astăzi cu colegii şi vom vedea ce atitudine să luăm“, a spus Baciu.

În opinia lui, prin această negociere PD-L a pierdut câteva posturi şi deconcentrate foarte importante, ca Finanţele sau Agricultura. „Vom discuta şi vedem care va fi soluţia“, a spus Gheorghe Baciu.

El spune că a fost anunţat cu aproximativ două ore înainte că ar trebui să fie la Sfântu-Gheorghe la discuţii, dar nu a ajuns.

PNL îşi asumă opoziţia

În ceea ce priveşte PNL Covasna, liberalii îşi asumă în continuare rolul de partid de opoziţie, iar preşedintele Marius Obreja consideră că negocierea deconcentratelor a fost făcută de către cei care au în prezent „pâinea, cuţitul şi sarea”.

„Nu avem cum să ne opunem sau cum să influenţăm acest rezultat al negocierilor PD-L - UDMR. În viitor, însă, la nominalizarea pe posturi, vom vedea cu cât profesionalism vor fi încărcaţi domnii care vor ajunge la conducerile deconcentratelor. Oricum, aceste negocieri, atât la nivel local cât şi naţional, relevă un câştig al UDMR”, a declarat preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja.

Diferenţa dintre maghiarime şi UDMR

Pe de altă parte, conducerea PCM consideră că UDMR şi-a văzut doar propriul interes prin protocolul ce vizează instituţiile deconcentrate, ignorând faptul că PCM reprezintă 38% din administraţia locală din Secuime.

„În presă s-a spus că în fruntea instituţiilor deconcentrate se vor afla maghiari în proporţie de 65%; părerea noastră, a PCM, este că această afirmaţie este eronată, deoarece trebuie făcută o diferenţă între maghiarime şi UDMR. Noi considerăm că aceşti directori sunt din cadrul UDMR, deci sunt camarazii UDMR”, a declarat preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Acesta a ţinut să amintească faptul că, în iarna anului trecut, când s-au făcut schimbări la conducerile deconcentratelor, nu doar UDMR a protestat vizavi de acestea, ci şi PCM, Consiliul Naţional Secuiesc, organizaţiile non-guvernamentale, bisericile.

„Noi considerăm că aceste probleme trebuiau discutate împreună, dacă atunci am fost împreună. UDMR însă a acţionat singur, nu s-a consultat cu nimeni, aşa cum a hotărât şi intrarea la guvernare, chiar dacă a făcut campanie pentru Mircea Geoană, în vreme ce PCM a făcut campanie pentru Traian Băsescu. Este foarte interesant că atunci când domnul Traian Băsescu a câştigat alegerile, UDMR s-a alipit de acea parte şi n-a pus nicio condiţie în favoarea minorităţii maghiare, ci a cerut doar posturi - deci problema autonomiei teritoriale nu a venit în discuţie, deşi a fost o posibilitate unică, poate, din moment ce PD-L era într-o situaţie în care trebuia să accepte ceva, deoarece dacă UDMR nu se alia, PD-L putea să piardă posibilitatea guvernării”, a mai spus preşedintele PCM Covasna.

Potrivit acestuia, odată cu noua trasare a conducerilor deconcentratelor, în judeţul Covasna nu vom avea directori specialişti, ci „camarazi UDMR“.

Ana Sidon, Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Holospin Ctin, 19 ianuarie 2010
Multumesc domnule Ciobanu, deocamdata iau in calcul o trecere a mea la PD-L, dar inca nu am facut pasul,in perioada urmatoare voi decide.Pot sa raman in PNL, nu poate nimeni sa-mi conteste libera mea citeste integral
Holospin Ctin, 19 ianuarie 2010
Eugen eu iti multumesc ca ti-ai revizuit parerea despre persoana mea. Da, ai dreptate in legatura cu educatia si constiinta ca ele nu ar fi trebuit evidentiate chiar de catre mine, ci probabil de citeste integral
eugen, 18 ianuarie 2010
Pentru HC M-am referit la persoana dumneavoastra STRICT cind am spus ca educatia si constiinta nu trebuie evidentiate.Daca ele exista si nu am nici un temei sa ma indoiesc de educatia si constiinta citeste integral
Holospin Ctin, 18 ianuarie 2010
Eugen: Imi pare rau sa o spun,...dar scoaterea in evidenta a unor nereguli nu inseamna lasitate, asta cel putin din cate stiu eu.Pot spune ca sunt un membru pnl de 10 ani si fac politica din pasiune citeste integral
eugen, 17 ianuarie 2010
constiinta,educatia,......Pai daca le ai d-le,ele ar trebui sa se vada,nu sa fie propavaduite de ...purtator!Sa fim modesti!!De pe urma ,,muncii de partid,,traiesc toti activistii,de la toate citeste integral
Holospin Ctin, 15 ianuarie 2010
Nu cred ca ar trebui sa vorbim cu prea multa inversunare despre profesionalism, in momentul in care domnul Marius Obreja a promovat si sustinut in functie in perioada guvernarii PNL oameni citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.