POLITICA 13 decembrie 2019

Primarul Antal Arpad: Nu sunt pentru două tururi de scrutin; e incorect să schimbăm regulile în timpul jocului

de Agerpres | 2601 vizualizări

Edilul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat, joi, că nu susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin, considerând că este neprincipial să „schimbi regulile în timpul jocului”.

„În primul rând mi se pare extrem, extrem de perfid, nu ştiu dacă e termenul corect, să vorbim de dimineaţă până seară despre propunerile Comisiei de la Veneţia în anumite teme şi să ignorăm punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia în alte teme. Deci, această dublă măsură în ceea ce priveşte Comisia de la Veneţia mi se pare un lucru foarte, foarte grav (...) Comisia de la Veneţia are un punct de vedere foarte clar în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei privind alegerile. Spune foarte clar că nu recomandă ca legislaţia cu privire la alegeri să fie modificată cu un an înainte de alegeri, fie că vorbim de alegeri locale, parlamentare prezidenţiale şi aşa mai departe. Deci, eu cred că trebuie să pornim de la această chestiune, din punctul de vedere al principiilor. Deci, ori acceptăm recomandările Comisiei de la Veneţia ori nu acceptăm recomandările Comisiei de la Veneţia. Asta în primul rând. Şi, în al doilea rând, să se schimbe regulile jocului în timpul jocului niciodată nu mi s-a părut un lucru corect (...) Nu este normal să acceptăm acest lucru”, a precizat, pentru AGERPRES, primarul Antal Arpad.

El a mai adăugat că, în opinia sa, alegerea în două tururi nu conferă mai multă reprezentativitate primarilor şi, în plus, în cel de-al doilea tur „alianţele sunt mai puţin transparente”.

„Spuneţi-mi cu ce este mai reprezentativ un primar care în primul tur ia 20% din voturi, contracandidatul lui ia 45% sută, iar în turul doi contracandidatul ia 49% şi el ia 51%. Cum devine el mai reprezentativ ? (...) Pentru că în primul tur votează oamenii pentru, sunt 10 candidaţi şi fiecare votează pentru cineva, dar în turul doi se votează împotriva cuiva, de aceea cel care a luat 25% din primul tur poate lua 51 în turul al doilea. Deci, eu nu cred că duce la o reprezentativitate mai mare alegerea în două tururi a primarilor (...) Şi alianţele sunt mult mai netransparente în două tururi, mult mai netransparente decât atunci când este un tur şi atunci poţi să faci alianţă. Dar, atunci alianţa e transparentă (...) şi cetăţeanul ştie de acele alianţe, pentru că în momentul în care în primul tur tu votezi cu cineva tu nu ştii în turul doi pe cine va susţine acel om sau acel partid dacă nu intră în turul doi. Deci, eu nu sunt pentru alegerile în două tururi, să fie foarte clar, nu numai din perspectiva UDMR, ci principial nu sunt de acord. Şi spun asta, deşi la ultimele două alegeri, cel puţin, din punctul meu de vedere nu s-a pus problema ce s-ar fi întâmplat dacă erau două tururi sau un singur tur şi sper că nu va fi nici de acum încolo dacă voi mai candida”, a mai spus primarul Antal Arpad.

În anul 2016, Antal Arpad, care a candidat pe lista UDMR Covasna, a câştigat detaşat cel de-al treilea mandat de primar, obţinând peste 73% din sufragiile electoratului, respectiv peste 13.500 de voturi.

Acesta a mai menţionat că va anunţa la „momentul potrivit” dacă va mai candida la următoarele alegeri.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.