POLITICA 19 februarie 2018

Preşedintele CJ propune organizarea de conferinţe pe temele „Mihai Viteazul şi secuii“ şi „Stema României“, cu prilejul Centenarului

de Agerpres | 672 vizualizări

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna şi-a propus să organizeze, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, două conferinţe având ca temă „Mihai Viteazul şi secuii“ şi „Stema României“.

„Propunerea mea este să organizăm o conferinţă despre (...) legătura voievodului Mihai Viteazul cu secuii (...), precum şi despre stema ţării, pe care eu personal o stimez (...) Aceasta a fost desenată şi proiectată de heraldistul Keöpeczi Sebestyén József, care a trăit în judeţul nostru“, a declarat pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Acesta a subliniat că, în municipiul Sfântu Gheorghe, există o statuie ecvestră a voievodului Mihai Viteazul înconjurat de ostaşi, iar unul dintre aceştia este secui, dovadă simbolurile specifice purtate pe uniformă.

Potrivit acestuia, intenţia este şi de a edita un volum bilingv, în română şi maghiară, despre stemele României de-a lungul timpului.

Consiliul Judeţean Covasna a prezentat, luna trecută, un calendar având ca generic „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România“, editat cu prilejul Centenarului, ce cuprinde, potrivit iniţiatorilor, 12 personalităţi a căror viaţă şi activitate sunt legate de judeţul Covasna, care „au făcut istorie în profesiile lor şi au intrat în istoria ţării, dăruindu-i României ceva de nepreţuit din cultura maghiarilor şi din spiritul transilvănean“.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.