Peste 500.000 de euro pe an pentru întrebări, declaraţii politice şi interpelări
Cam atât costă într-un an cei şase deputaţi şi senatori din judeţ, cu tot cu birourile lor parlamentare
Mai vechi sau mai noi, deputaţii şi senatorii sunt trimişi o dată la patru ani în Parlament pentru a reprezenta interesele comunităţilor care i-au ales şi a încerca, printre altele, să găsească soluţii la problemele şi nevoile lor. Parlamentarii din Covasna ne costă peste 2 milioane de lei pe an (500.000 de euro) - o medie de 230.000 de lei pe parlamentar, la care se adaugă cheltuielile legate de birourile parlamentare - cam 100.000 de lei/an/deputat şi 120.000 de lei/an/senator.
Analizând activitatea din Parlament a acestora, disponibilă pe site-urile Senatului şi Camerei Deputaţilor, ne facem o idee despre activitatea - cel puţin cea oficială - mai mult sau mai puţin intensă a aleşilor covăsneni şi despre temele ridicate în faţa Parlamentului.
Horia Grama - două luări de cuvânt
În intervalul 15 decembrie 2008 - 12 ianuarie 2010, deputatul PSD Horia Grama - membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare - a înregistrat două luări de cuvânt în plen, dintre care una cu ocazia depunerii jurământului şi alta pe tema „Autonomia teritorială pe criterii etnice, o himeră a UDMR“.
Ca interpelări, pe site-ul Camerei Deputaţilor apare una - înaintată primăvara trecută Ministerului Tineretului şi Sporturilor prin care propunea desemnarea Clubului Sportiv Municipal drept Complex Sportiv Naţional, şi la care i s-a răspuns că sunt evaluate toate măsurile privind procesul de descentralizare şi va fi luată în calcul şi această variantă.
Din punctul de vedere al iniţiativelor legislative, parlamentarul PSD de Covasna a participat la 10 astfel de iniţiative, printre care una despre înfiinţarea şi funcţionarea creşei, stimularea construcţiei de case sociale, aprobarea unor măsuri financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi aşa mai departe.
Márton Árpád, cel mai „vorbăreţ“
Cel mai vorbăreţ - lucru explicabil şi prin faptul că este liderul grupului parlamentar al UDMR - a fost deputatul UDMR Márton Árpád, cu 112 luări de cuvânt în plenul Camerei, în decursul a 58 de şedinţe.
Membru în comisia pentru cultură, arte şi mijloace în masă, deputatul UDMR a susţinut trei declaraţii politice - despre prezentarea principalelor solicitări cuprinse în petiţia adoptată la adunarea populaţiei maghiare din Secuime; „Guvernul secretoman“ şi un scurt comentariu legat de „modificări aduse în structuri decizionale“ în judeţul Covasna.
În afară de acestea, a iniţiat şase propuneri legislative, susţinând patru moţiuni şi două interpelări şi întrebări.
Édler András - patru luări de cuvânt
Ales în Colegiul uninominal nr. 1 al judeţului Covasna, Édler András György (UDMR) se află la primul mandat de deputat.
Membru al Comisiei pentru politică externă, deputatul UDMR a avut patru luări de cuvânt în plen şi două declaraţii politice - „Ministerul Finanţelor, Călăul micilor întreprinzători“ şi „Redescoperirea dictaturii“ sau Care va fi regimul microîntreprinderilor în 2010 în viziunea Ministerului de Finanţe. Édler a iniţiat trei propuneri legislative şi a susţinut patru moţiuni ale UDMR şi PNL. Anul trecut, el era pe locurile fruntaşe la costul deplasărilor în străinătate, având în vedere comisia din care face parte.
Olosz Gergely - trei propuneri legislative
Un alt parlamentar UDMR, Olosz Gergely, este membru al Comisiei permanente pentru industrii şi servicii, iar luările sale de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor s-au ridicat la patru, în vreme ce propunerile legislative au fost trei. Olosz Gergely a avut două declaraţii politice - una referitoare la necesitatea de viziune şi acţiune politică asupra problemelor reale cu care se confruntă România şi alta despre eventualitatea unui împrumut de la FMI şi necesitatea unei administraţii locale competente şi eficiente. A susţinut împreună cu alţi parlamentari trei moţiuni.
Albert Almos - o singură declaraţie politică, despre autonomie
Printre senatori, avem şi noi doi. Ambii UDMR. Albert Álmos - membru în comisiile pentru muncă, familie şi protecţie socială, pentru privatizare şi administrarea activelor statului şi cea pentru afaceri europene a Parlamentului României, el a avut o declaraţie politică, care apare ca neînregistrată în plenul Senatului, despre „O pată colorată în centrul ţării”, în care vorbeşte despre dorinţa de autonomie pentru Ţinutul Secuiesc şi schimbarea directorilor maghiari şi două întrebări, despre situaţia fostelor unităţi militare dezafectate şi restituirea proprietăţilor. La acestea se adaugă patru moţiuni şi nicio interpelare.
Colegul său ales în zona Târgu-Secuiesc, Bokor Tiberiu, din comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi cultură, artă şi mijloace de informare în masă, a avut anul trecut o declaraţie politică - „Crimă sau neputinţă în sistemul educaţional” şi o întrebare despre situaţia cinematografelor din Sf.Gheorghe şi Tg. Secuiesc, plus două interpelări privind pagubele produse de animalele sălbatice şi privind cinematograful din Târgu-Secuiesc.
Alte două interpelări au fost adresate prim-ministrului - despre veniturile dascălilor şi obligaţia de plată a unor servicii neefectuate. A susţinut aceleaşi 4 moţiuni ca şi colegii săi.
Ana Sidon, Monica Rizea