Peste 179.000 de alegători sunt așteptați la urne în județul Covasna pe 4 mai
Autoritățile din județul Covasna anunță că pregătirile pentru scrutinul prezidențial sunt finalizate, iar cei 179.080 de cetățeni înscriși pe listele electorale sunt așteptați la vot în 214 secții amenajate pe întreg teritoriul județului. Pentru cei care nu se pot deplasa, urna mobilă poate fi solicitată cu o zi înainte de scrutin, iar prefectul Ráduly István transmite că județul este pregătit să organizeze alegerile în condiții optime, fără deficiențe logistice sau organizatorice.
Pregătirile pentru alegerile prezidențiale din 2025 decurg conform planului, a declarat prefectul județului Covasna, dr. Ráduly István, în cadrul unei conferințe de presă, marți, 29 aprilie. Acesta a transmis că toate instituțiile implicate sunt mobilizate și că nu sunt semnalate deficiențe în organizare.
„Alegerile sunt unul dintre cei mai importanți piloni ai societăților democratice, un moment de exprimare a drepturilor și intereselor. Participarea activă la alegeri nu este doar un drept, ci și o datorie, deoarece este una dintre cele mai însemnate modalități prin care persoanele își pot face auzită vocea în procesul de luare a deciziilor politice. Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 nu sunt doar un eveniment politic, ci și o oportunitate pentru cetățeni de a-și exprima angajamentul față de democrație, integrare europeană și unitate națională”, a declarat prefectul.
214 secții de votare în tot județul
Pentru alegerile din 4 mai au fost organizate 214 secții de votare:
- 89 în mediul urban, dintre care:
-50 în Sfântu Gheorghe
-15 în Târgu Secuiesc
-9 în Baraolt
-8 în Covasna
-7 în Întorsura Buzăului
- 125 de secții în mediul rural.
La unele secții au apărut modificări minore. De exemplu, secția de votare nr. 47 din Sfântu Gheorghe a fost relocată temporar de la Arena Sepsi la stadionul Sepsi OSK, din cauza desfășurării Campionatului Mondial de Hochei pe Gheață.
Potrivit prefecturii, în județul Covasna sunt înregistrați 179.080 de cetățeni cu drept de vot. Pentru aceștia au fost tipărite și distribuite 197.107 buletine de vot, suficiente pentru a acoperi necesarul la nivel județean.
Urna mobilă, accesibilă pentru persoanele cu mobilitate redusă
Alegătorii cu mobilitate redusă pot solicita urna mobilă, printr-o cerere depusă în ziua dinaintea alegerilor, între orele 18:00 și 20:00, la biroul electoral al secției de care aparțin. Cererea poate fi completată și de o altă persoană, cu o condiție – să fie însoțită de copii ale documentelor medicale justificative.
Programul zilei de vot și turul al doilea (dacă va fi cazul)
Campania electorală se va încheia pe 3 mai, la ora 7:00, iar secțiile de votare vor fi deschise pe 4 mai, între orele 7:00 și 21:00. Alegătorii aflați la secție sau la coadă la ora 21:00 vor putea vota până cel târziu la 23:59.
Dacă niciun candidat nu va obține peste 50%+1 din voturile valabil exprimate, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 18 mai, între primii doi clasați. Campania pentru turul al doilea va începe după validarea oficială a rezultatelor de către Curtea Constituțională și va dura până pe 17 mai, la ora 7:00.
Cum se votează
Fiecare alegător va primi un singur buletin de vot, pe care sunt înscriși cei 11 candidați la președinție, în ordinea stabilită de Biroul Electoral Central (BEC).
Votul este valabil doar dacă ștampila se află în interiorul dreptunghiului care încercuiește numele unui singur candidat. Dacă ștampila nu este aplicată sau este aplicată pentru mai mulți candidați, buletinul este considerat nul.
Alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 au fost anulate după primul tur, în urma unor probleme de validare a procesului electoral. Atunci, în județul Covasna, s-a înregistrat o prezență la vot de 43,59%.
Comparativ cu alegerile prezidențiale anterioare, județul Covasna a arătat, în noiembrie, o mobilizare mai bună. În 2014, prezența în primul tur a fost de 43,12%, iar în 2019, aceasta a scăzut la 37%.