PD-L, PSD şi lideri UDMR, la masa colaborării
Conducerile PSD şi PD-L Covasna au ajuns ieri la aceeaşi masă cu preşedintele Consiliului Judeţean Covasna (CJ), Tamas Sandor, şi cu primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, pentru a discuta despre colaborarea în viitor şi proiectele de dezvoltare ale judeţului. În urma întrevederii, participanţii s-au arătat deschişi să colaboreze în ceea ce priveşte ...
Lideri ai celor 3 formaţiuni s-au arătat deschişi să conlucreze în scopul dezvoltării. Potrivit PSD şi PD-L, chestiunile politice nu au fost atinse decât în treacăt
Conducerile PSD şi PD-L Covasna au ajuns ieri la aceeaşi masă cu preşedintele Consiliului Judeţean Covasna (CJ), Tamas Sandor, şi cu primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, pentru a discuta despre colaborarea în viitor şi proiectele de dezvoltare ale judeţului. În urma întrevederii, participanţii s-au arătat deschişi să colaboreze în ceea ce priveşte dezvoltarea zonei şi sprijinirea proiectelor în acest sens, urmând să parcurgă paşi concreţi în această direcţie. Potrivit preşedintelui PSD Covasna, deputatul Horia Grama, discuţiile au avut loc pe proiecte concrete şi s-a cerut sprijinul celor două partide aflate la guvernare în ceea ce priveşte ordonanţa 223, care trimite înapoi la bugetul de stat peste 6 milioane de lei, bani necheltuiţi în Covasna până la finele anului. „Am discutat proiecte concrete, strict administrative, şi am convenit să facem front comun la Bucureşti, pentru a obţine finanţări concrete“, a declarat Grama. Liderul PSD a afirmat că nu au discutat despre împărţirea posturilor la această întâlnire, dar urmează să aibă o discuţie cu PDL pe această temă. Şi preşedintele PD-L, Gheorghe Baciu, a afirmat că au discutat probleme administrative, de buget, priorităţi, iar pe plan politic trebuie să discute cu liderii politici ai UDMR Covasna, nu cu reprezentanţii administraţiei. Potrivit celor doi lideri, chestiunile politice s-au atins doar în treacăt.
Au împărţit frăţeşte
În ceea ce priveşte conducerile deconcentratelor, Gheorghe Baciu a declarat că împărţirea va avea loc între PSD şi PD-L în proporţie de 50/50, şi ulterior vor avea loc discuţii punctuale, în cazul în care o persoană este de neînlocuit şi are rezultate foarte bune existând posibilitatea să îşi poată păstra locul. „Împărţim între noi, colegii de alianţă, PSD şi PD-L, 50% ei, 50% noi, prima împărţire, după care în discuţii punctuale, dacă undeva e de neînlocuit un maghiar şi are cele mai bune rezultate, să îl lăsăm în funcţie dacă găsim un astfel de om“, a declarat preşedintele organizaţiei PD-L. Liderul democrat-liberalilor a afirmat că nu ştie dacă vor avea loc schimbări peste tot, dar discuţiile vor avea loc de la caz la caz, la modul serios, şi vor face astfel încât înţelepciunea să fie prima dominantă a negocierilor.
Posturi blocate şi bani puţini
În altă ordine de idei, printre problemele discutate la întâlnirea de ieri s-a numărat şi una legată de finanţarea Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului din judeţ. Conducerea CJ susţine că Direcţia pentru Protecţia Copilului din judeţ, dar şi cea din judeţul Harghita, sunt pe ultimul loc în ceea ce priveşte finanţarea primită de la nivel naţional, şi a cerut sprijin celor două organizaţii din Covasna ale PD-L şi PSD în această problemă. Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că Direcţia pentru Protecţia Copilului Covasna primeşte 40% de la bugetul judeţului, iar restul ar trebui să se aloce de la nivel naţional. Potrivit statisticilor însă, spune Tamas Sandor, Covasna şi Harghita sunt pe ultimul loc la finanţarea naţională a acestei direcţii, care ar primi cu aproape jumătate mai puţin pe cap de copil decât în restul judeţelor. O altă problemă prezentată de conducerea CJ liderilor celor două partide aflate la guvernare este legată de posturile blocate ca urmare a Ordonanţei 233. Preşedintele CJ Covasna a precizat că la nivelul judeţului Covasna este vorba de un număr de 697,5 posturi blocate ca efect al acestei ordonanţe, în cadrul autorităţilor locale şi al serviciilor publice aferente. Din aceste posturi, 287 sunt funcţii publice şi 20 au fost blocate în timpul concursului. Lipsa acestora provoacă greutăţi în derularea activităţii la nivelul instituţiilor care aveau nevoie de aceste posturi.
Ana Sidon