PD-L Covasna acuză UDMR de xenofobie şi antiromânism
PD-L Covasna va sesiza conducerea centrală a PD-L şi Guvernul României cu privire la comportamentul unora dintre reprezentanţii locali ai UDMR, comportament caracterizat ca fiind „xenofob” şi „antiromânesc”.
Prim-vicepreşedintele PD-L Covasna, Petre Străchinaru, a spus ieri că declaraţiile liderilor locali UDMR - primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, chiar dacă sunt unele de campanie, au ajuns la „ameninţări făţişe, care depăşesc graniţele unor prevederi chiar legale”.
Petre Străchinaru a arătat că poate înţelege dezacordul UDMR faţă de schimbările directorilor de instituţii deconcentrate şi postarea acestei chestiuni în zona etnicismului, în ideea campaniei electorale pentru alegerile europene, însă nu le poate accepta, calificându-le ca fiind agresive şi de prost gust.
Astfel, Străchinaru a arătat că declaraţiile recente ale primarului Antal Arpad, care a spus că Statul român nu are încredere în români, din moment ce conducerile deconcentratelor se află la acestea şi a amintit că conflictele din Kosovo au demarat atunci când sârbii au început să îi schimbe din funcţii pe albanezi, sunt unele ce nu pot fi ignorate. „Nu este prima dată când domnul Antal Arpad ameninţă cu escaladarea conflictului ca în Kosovo, când ameninţă cu întoarcerea la Târgu Mureş (…) Pentru noi, lucrurile acestea sunt străvezii. Dacă lumea şi comunitatea maghiară au intrat pe mâna unor asemenea oameni, noi vom sesiza lucrurile acestea conducerii centrale a PD-L, Guvernului României, pentru că nu se poate să fim ţinuţi aici sub tunuri, bâte şi bom be de Kosovo”, a arătat Străchinaru.
Acesta consideră că liderii maghiari îndeamnă la „luptă împotriva românilor”, drept pentru care autorităţile centrale trebuie să afle despre aceste atitudini.
„Mi-e frică de escaladarea unor conflicte, mi-e frică să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat acum 20 de ani la Târgu Mureş, să nu se întâmple ce s-a întâmplat în Kosovo, pentru că eu vreau să trăiesc în linişte în această ţară şi până acum, nimeni nu a venit atât de făţiş să îndemne lumea, cu un asemenea limbaj, la astfel de acţiuni. Mi-e frică în numele întregii comunităţi”, a mai arătat Petre Străchinaru, atenţionând că acest gen de abordare a chestiunilor etnice a fost iniţiat de Antal Arpad şi Tamas Sandor.
Propunere de panou: „În această Primărie nu fură români”
Fostul deputat de Covasna s-a referit totodată şi la acţiunea UDMR de amplasare a panourilorîndoliate, cu inscripţia „Şi din această instituţie a fost îndepărtat un conducător de etnie maghiară”, arătând că amplasarea acestora a fost una destul de simplă pentru cei din UDMR, din moment ce autorizaţiile au fost acordate de Primăria Sfântu Gheorghe, condusă de către Antal Arpad.
„Mă întreb, dacă eu aş propune amplasarea unui panou, în faţa Primăriei, pe care să scrie „În această instituţie nu fură români“, mi s-ar da aprobare de amplasare? Şi nu fură români de mult timp de acolo!”.
Prim-vicepreşedintele PD-L Covasna a concluzionat că UDMR ar trebui să ţină seama de faptul că oamenii rămân, în vreme ce campanile electorale trec, condiţii în care, dacă UDMR va continua cu acest tip de discurs, nu va fi posibilă o colaborare cu PD-L.
Monica Rizea