POLITICA 19 februarie 2009

PCM Sfântu-Gheorghe propune un protocol cu CNMT

de Covasna Media | 411 vizualizări
Civicii maghiari se văd puşi într-o situaţie penibilă din cauza înţelegerii dintre Tökés László şi UDMR

Conducerea PCM Covasna consideră că principala cale pentru alegerile europarlamentare ar fi o coaliţie cu UDMR, dar dacă acest lucru nu este posibil atunci să se încheie un protocol electoral cu Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), cum a propus organizaţia din Sfântu-Gheorghe, prin care în programul campaniei electorale şi în

Civicii maghiari se văd puşi într-o situaţie penibilă din cauza înţelegerii dintre Tökés László şi UDMR

Conducerea PCM Covasna consideră că principala cale pentru alegerile europarlamentare ar fi o coaliţie cu UDMR, dar dacă acest lucru nu este posibil atunci să se încheie un protocol electoral cu Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), cum a propus organizaţia din Sfântu-Gheorghe, prin care în programul campaniei electorale şi în protocolul de colaborare să fie incluse şi dezideratele PCM. Vicepreşedintele PCM Covasna, Gazda Zoltán, a declarat că partidul se află într-o situaţie penibilă şi foarte dificilă la europarlamentare având în vedere că sunt puşi în faţa faptului împlinit prin înţelegerea de colaborare a episcopului Tökés László cu UDMR. În acest context nici UDMR nu vrea să discute cu PCM, şi episcopul şi-a exprimat şi acesta rezervele faţă de conducerea naţională a PCM şi prin urmare a neglijat discuţia cu PCM înainte de a se înţelege cu UDMR, afirmă sursa citată. Potrivit lui Gazda Zoltán, în cursul zilei de sâmbătă, la Târgu-Mureş, înainte de a se semna înţelegerea dintre Tökés şi UDMR, va avea loc o întâlnire între PCM şi episcop. Propunerea lansată de organizaţia PCM Sf.Gheorghe, şi care a fost deja prezentată preşedinţiei lărgite a partidului, care nu a luat nicio decizie în acest sens, este să se încheie un protocol de alegeri între PCM şi CNMT, potrivit căruia înaintea semnării colaborării dintre CNMT şi UDMR să adauge şi PCM dezideratele sale. Tot Gazda Zoltán a mai precizat că i-a mirat faptul că Szász Jenő a declarat că PCM nu vrea niciun fel de parteneriat la alegerile europarlamentare, înainte ca preşedinţia partidului să ia vreo decizie în acest sens. „Calea principală pentru noi ar fi coaliţia la alegeri, între PCM şi UDMR”, a spus Gazda, cu menţiunea că, în caz contrar, ar trebui să se încheie parteneriatul cu CNMT propus de organizaţia din Sf.Gheorghe a PCM.

Conflicte cu Szász Jenő?

Întrebat care ar putea fi motivele pentru care episcopul nu a discutat cu PCM înainte de a se înţelege cu UDMR, Gazda Zoltán a precizat că ar putea fi vorba despre un conflict ori despre faptul că nu este de acord cu preşedintele partidului, Szász Jenő. Chiar şi în eventualitatea în care la Congresul PCM din 14 martie s-ar introduce pe ordinea de zi alegeri pentru preşedintele şi preşedinţia PCM şi s-ar schimba preşedintele, PCM tot nu ar avea însă suficient timp să strângă semnături, mai precizează sursa citată. UDMR şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) s-au înţeles cu privire la constituirea listei solidarităţii maghiare din România pentru alegerile europarlamentare, iar episcopul reformat Tökés László va fi primul candidat pe aceasta listă. Episcopul Tökés László, europarlamentar şi preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a fost susţinut în campania anterioară pentru europarlamentare de către civicii maghiari şi a obţinut cele mai multe voturi din judeţul Covasna. La rândul său, episcopul a susţinut în campania pentru locale şi parlamentare candidaţii PCM.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.