POLITICA 2 martie 2010

Lămuriri PDL-iste

de Covasna Media | 748 vizualizări
Petre Străchinaru şi Dan Manolăchescu au prezentat ieri o serie de argumente prin prisma cărora anumite reacţii și temeri care au apărut în ultima perioadă în judeţ, legat de oficializarea limbii maghiare, modificarea regiunilor de dezvoltare sau proiectul legii minorităţilor nu sunt justificate. Doi lideri ai PD-L din judeţul Covasna, primvicepreședintele Petre Străchinaru și președintele PD-L Sfântu-Gheorghe, Dan Manolăchescu, au prezentat ieri o serie de argumente prin prisma cărora anumite reacţii și temeri care au apărut în ultima perioadă în judeţ, legat de oficializarea limbii maghiare, modificarea regiunilor de dezvoltare sau proiectul legii minorităţilor nu sunt justificate.

Petre Străchinaru şi Dan Manolăchescu au prezentat ieri o serie de argumente prin prisma cărora anumite reacţii și temeri care au apărut în ultima perioadă în judeţ, legat de oficializarea limbii maghiare, modificarea regiunilor de dezvoltare sau proiectul legii minorităţilor nu sunt justificate.

Doi lideri ai PD-L din judeţul Covasna, primvicepreședintele Petre Străchinaru și președintele PD-L Sfântu-Gheorghe, Dan Manolăchescu, au prezentat ieri o serie de argumente prin prisma cărora anumite reacţii și temeri care au apărut în ultima perioadă în judeţ, legat de oficializarea limbii maghiare, modificarea regiunilor de dezvoltare sau proiectul legii minorităţilor nu sunt justificate.

Ultima discuţie despre legea minorităţilor, în martie 2007

În acest context, liderul PD-L Sfântu-Gheorghe s-a arătat nedumerit faţă de poziţia Forumului Civic al Românilor din Harghita și Covasna, care adoptă o poziţie vehementă împotriva acestei legi de ca și cum, spune Manolăchescu, ea ar urma să fie votată mâine. „Dacă tot l-au invitat pe deputatul PSD Horia Grama la discuţii puteau afla prin intermediul lui că ultima discuţie pe această temă a avut loc în data de 12 martie 2007, după cum apare afișat și pe site-ul Camerei Deputaţilor. Am senzaţia că uneori ne comportăm ca niște iepurași speriaţi de orice adiere de vânt în loc să avem o atitudine de bărbaţi hotărâţi care își hotărăsc singuri soarta. Cum fluieră cineva ceva la București sau la Budapesta, ne dăm urechile pe spate și ţipăm înainte de a fi cazul”, a declarat Dan Manolăchescu.

O regiune nefericită emoţional

Manolăchescu s-a referit și la ideea UDMR de a crea regiunea Covasna – Harghita – Mureş, idee care din punctul lui de vedere este una nefericită din punct de vedere emoţional. „Este limpede că va determina reacţii din partea maghiarilor şi adversităţi din partea românilor, adversităţi care se vor repercuta aşa cum s-au repercutat şi până acum, nu în situaţia politică a ţării, ci la nivelul omului de rând”, a spus Manolăchescu.

Liderul PD-L din municipiu a subliniat că dincolo de raţiuni economice sau pragmatice, prezenţa unui argument emoţional din partea UDMR în toată această chestiune este limpede că există, și acest contraargument emoţional se pune în balanţă şi din partea românilor.

Cât despre oficializarea limbii maghiare, Manolăchescu a afirmat că ea nu se află pe nicio ordine de zi a Guvernului, Parlamentului sau a PD-L și nici nu înţelege ce s-ar câștiga în plus printr-o eventuală oficializare. „Eventual ar căpăta și apendicul birocratic necesar”, a spus el.

Legea minorităţilor scoasă din pălărie

Tot ieri, primvicepreședintele PD-L Petre Străchinaru a adus în discuţie proiectul UDMR al legii minorităţilor, despre care spune că nu a mai fost modificat de 3 ani, iar discuţiile și reacţiile apărute pe marginea acestui subiect reînviat sunt inutile, întrucât nu există nimic care să sugereze că PD-L ar accepta acum ceea ce a respins în urmă cu trei ani.

„Poziţia oficială pe care o cunosc a fost că PD-L susţine necesitatea existenţei unui statut al minorităţilor, dar tot atât de oficial s-a spus că nu susţinem forma legii pe care a prezentat-o UDMR în Parlament. Nu știu să se fi schimbat ceva din poziţia PD-L, cu atât mai mult cu cât nu s-a modificat la lege nimic”, a spus Străchinaru, cu menţiunea că cea mai importantă este eliminarea capitolului 5 privind Autonomia culturală. Pe de altă parte, a mai spus Străchinaru, principala preocupare a democrat liberalilor este în prezent să determine autorităţile administraţiei locale să se apropie mai mult de comunitatea românească.

Străchinaru a amintit că miniștrii PD-L au venit în judeţ nu numai cu promisiuni, ci le-au și îndeplinit, și ar fi bine ca și administraţia din judeţ să se aplece mai mult la necesităţile comunităţii românilor din judeţ, respectiv CJ să prezinte un interes mai ridicat chiar și din fondurile puţine pe care le are.

În acest context, Manolăchescu a subliniat și el că miniștrii PD-L au adus foarte mulţi bani în Covasna. El a amintit că sunt foarte multe proiecte în zona Covasna Voinești de exemplu, sau Întorsura Buzăului.

„Sunt proiecte atât în zone maghiare, cât și în zone românești și, mai ales sunt proiecte în Covasna-Voinești. Vom încerca să trecem peste adversităţile politice din zona Întorsurii, spre exemplu, pentru a putea să pompăm bani și în comunităţile românești în care primarii nu sunt neapărat PDL” a conchis Manolăchescu.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pita-gora, 2 martie 2010
Autocritica nu-i suficienta. Asta ar trebui sa stie sefii politici romani din judet indiferent cine sunt ei. Pentru ca ei s-au comportat chiar ca niste iepurasi speriati care acum se dau citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.