POLITICA 16 septembrie 2019

Kelemen Hunor (UDMR): Ar trebui un consens, un pact naţional pe învăţământ

de Agerpres | 858 vizualizări

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri seară, în cadrul conferinţei „Centenarul nostru - Tineri pentru o Românie multiculturală” desfăşurată la Sfântu Gheorghe, că pledează pentru un „un consens, un pact naţional pe învăţământ”, apreciind că educaţia este unul dintre principalele resorturi ce pot contribui la schimbarea în bine a României.

„Ar trebui un consens, ar trebui un pact naţional pe învăţământ (...) Hai să ne înţelegem şi nu ne atingem de acest sistem zece ani de zile, să vedem ce roade va da aduci. Bătălia politică putem să o dăm în alte domenii, în alte zone, în alte segmente, dar educaţia trebuie să o scoatem din această luptă permanentă şi din această aşa-zisă reformă (...) Eu cred că educaţia poate schimba România, fără a reforma sistemul de învăţământ nu vom schimba prea mult”, a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că, personal, ar îmbrăţişa modelul de învăţământ finlandez, care este centrat pe copil, pe dezvoltarea abilităţilor personale ale fiecăruia.

„În momentul de faţă, învăţământul românesc arată ca un teren de fotbal unde s-au jucat cu caii şi după aceea cu mistreţii. Totul e distrus şi vine doamna ministru şi mai aranjează un colţ. Apoi vine alt ministru şi aranjează şi el în partea cealaltă. Miniştrii din învăţământ se schimbă din şase în şase luni. Este catastrofal şi fiecare are impresia că trebuie să reformeze învăţământul (...). Eu aş opta pentru un model de învăţământ cum este în Finlanda şi vă spun de ce: în centrul sistemului trebuie să fie copilul, nu curricula, nu profesorul, ci copilul”, a declarat Kelemen Hunor.

În opinia sa, ar fi necesar ca din clasa a V-a să fie introduse noţiuni legate de multiculturalism şi să se creeze posibilitatea ca în zonele mixte din punct de vedere etnic fiecare copil să poată învăţa şi limba celeilalte etnii, fapt ce ar conduce la o mai bună cunoaştere şi înţelegere reciprocă.

Evenimentul a fost organizat de Conferinţa Tineretului Maghiar din România şi Consiliul Tinerilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

Sursă foto: Facebook/ RMDSZ

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.