POLITICA 17 ianuarie 2017

EDITORIAL. Jaful din Sănătate, un nou început

de Observatorul de Covasna | 1703 vizualizări

Ne-am născut şi trăim pentru a vota, cinsti şi preamări Partidul Conducător. O treime din populaţia votantă a ţării, adică în jur de 4 milioane de oameni, a ales cu încredere, speranţă şi devoţiune perechea de conducători Dragnea-Tăriceanu, confundaţi cu PSD-ALDE – două partide pline de penali şi mincinoşi.

Ce să înţelegem noi de-aici? Simplu: dacă penalii ăştia, urmaşi ai altor penali plimbaţi şi-acum pe la organe de anchetă, au fost votaţi de o majoritate consistentă, înseamnă că poporul român asta îşi doreşte în viaţa lui de popor europeano-balcanic: penali şi mincinoşi. Altfel nu i-ar fi votat, nu? Altfel, dacă şi-ar fi dorit altceva, poporul român s-ar fi prezentat în număr mare la vot şi-ar fi votat altceva. Nu-mi cântaţi refrenul „trei partide cunosc pe lume”, ca pe vremuri culorile drapelului, că nu vă cred!

Acum, poporul român culege roadele votului său zdrobitor majoritar: binomul PSD-ALDE, ajutat de UDMR şi, foarte probabil, la nevoie şi de PNL plus PMP, joacă tontoroiul cu legile sau ordonanţele de urgenţă ale fostului Guvern Cioloş, restaurând domnia bunului plac şi nepotismul pentru baronii acestor partide în varii domenii de activitate. Deocamdată, în Sănătate, unde Senatul a respins o ordonanţă de urgenţă a fostului Guvern care făcea incompatibilă calitatea de manager al unui spital cu funcţiile politice în partide şi cu activitatea medicală în alte spitale. S-a renunţat şi la ideea că n-ai voie să-ţi angajezi rudele, acum se poate orice în spitalele noastre.

Că veni vorba, cum mai staţi cu sănătatea? Ieri am fost la medicul de familie din pricina unei gripe care nu vrea să treacă nici după două luni. Medicul de familie m-a consultat, nu i-a plăcut ceva şi mi-a dat o trimitere pentru analiza sângelui. La una din firmele specializate în asemenea operaţiuni care funcţionează în municipiu mi s-a spus că problema mea se poate rezolva doar în martie – să vedem dacă mai avem locuri şi-atunci... Dacă e urgent, dacă vreţi mai repede vă costă 250 de lei. „Nu suntem noi vinovaţi, lumea ne înjură şi ne acuză de corupţie degeaba, astea sunt fondurile pe care le primim de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în fiecare lună, când se termină banii de la Casă nu mai putem face analize gratuite pentru nimeni” – mi-a mai spus tânăra de la recepţie.

Nimic nou sub soare, aşa a fost mereu în frumoasa şi bogata noastră ţară. Şi totuşi, în asemenea condiţii, cu un an în urmă preşedintele CNAS se lăuda cu „economii la bugetul Casei”! Înţelegeţi care-i treaba? Băiatul cu faţă de vidanjor, un dobitoc inconştient pus acolo ca să aibă grijă de sănătatea noastră şi să cheltuiască toţi banii în folosul oamenilor, eventual să lupte pentru şi mai multe fonduri de la buget, se lăuda cu economii pe seama noastră, pe seama pensionarilor amărâţi care mureau cu zile, pentru că nu puteai să aştepţi o lună-două ca să-ţi faci nişte analize gratuite, între timp venea moartea şi te lua.

Ce treabă are PSD-ALDE cu foştii guvernanţi, de la începuturile libertăţii noastre şi până azi? Păi are: în primul rând, că sistemul ticăloşit din Sănătate se perpetuează de 27 de ani încoace, timp din care PSD a guvernat vreo 20; în al doilea rând, „binomul” Dragnea-Tăriceanu a câştigat alegerile pe baza unor promisiuni şi a unor jurăminte de credinţă, iubire şi ocrotire a pensionarilor, a celor cu venituri mici, a amărâţilor acestei ţări. Să ne răspundă, atunci, premierul, preşedintele PSD şi şeful Senatului: ce soluţii de supravieţuire are un pensionar cu pensie medie, ăia cu 400 de lei sunt condamnaţi demult, care este obligat să plătească pentru nişte analize destul de comune suma de 250 de lei?! De medicamente, chiar compensate, nici nu mai vorbesc, astea mai înseamnă cel puţin 100 de lei pe lună. Ce mai rămâne din „uriaşa” pensie medie de 850 de lei?!

Am o singură concluzie: ne-am ales doar cu o lungă listă de minciuni electorale, viaţa şi sănătatea noastră vor depinde în continuare de o economie coruptă, de o clasă politică coruptă, de guvernanţi corupţi. Toţi aceşti oameni care nu mai pot de grija noastră îşi vor permite, în continuare, să lase sistemul medical la discreţia „baronilor” din Sănătate, pentru că ei se vor trata în străinătate, îşi permit luxul ăsta după ce s-au sacrificat pentru binele poporului...

„Scârba, spunea un tip înţelept, este cea mai gravă formă de a nu face nimic, scârba te imobilizează, îţi taie orice intenţie de a te implica, de a te opune, de a lua poziţie”. Iată un motiv suficient să nu mai spun că mi-e scârbă de ce se-ntâmplă în ţara mea, care a devenit ţara lor. Un alt tip înţelept, îi ştiu numele dar n-are rost, a mai spus o vorbă: „dictatura trăieşte şi se dezvoltă atunci când oamenii cu conştiinţă tac”. Iată un alt motiv care mă face să nu tac, să mă implic cât şi cum pot.

(Dumitru Manolăchescu)

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.