Dan Manolăchescu, preşedintele PD-L Sfântu-Gheorghe: „15 martie, un firesc agitat cu care ar trebui să ne obişnuim”
Preşedintele PD-L Sfântu Gheorghe, Dan Manolăchescu, consideră că manifestările de 15 martie au devenit, în ultimii 20 de ani, un firesc al acestei zile, la fel cum şi atenţia asupra Secuimii se îndreaptă mult mai puternic spre zona Covasna – Harghita – Mureş atunci când se serbătoreşte Ziua Maghiarilor de pretutindeni.
„15 martie este un moment în care liderul UDMR, Marko Bela, reuşeşte să nu fie la fel de inspirat precum în restul de 364 de zile ale anului şi comite câte un atentat la sentimentele naţionale ale românilor. Eu aştept însă momentul în care noi, românii, vom fi invitaţi la o zi a maghiarimii să sărbătorim, nu să ni se înmâneze o listă de revendicări“, a declarat Dan Manolăchescu, apreciind că prin cele cerute cu câteva zile înainte de 15 martie - revendicările asupra oficializării limbii maghiare sau cele de autonomie, politizate, s-a obţinut un feedback negativ.
Manolăchescu este de părere că maghiarii şi românii din Ardeal ar putea să se implice în sărbătorirea evenimentelor de 1 Decembrie, 24 ianuarie sau 15 martie, fiecare respectând şi participând la sărbătorile celorlalţi.
„Cu 15 martie am bifat un nou moment în care maghiarii şi românii nu s-au apropiat, nu au devenit mai buni prieteni, ci şi-au amintit din nou de cele care-i despart”, a conchis Dan Manolăchescu.
Referindu-se la reacţiile PSD privind cererile de oficializare a limbii maghiare, liderul PD-L Sfântu Gheorghe s-a arătat consternat de acestea, amintind că PSD a oficializat de facto limba maghiară în 2001, prin Legea Administraţiei Publice Locale, cu semnătura lui Adrian Năstase.
„PSD să nu mai vorbească despre limba maghiară în Secuime - fie ea oficială sau nu, căci legea PSD a administraţiei presupune ca şi inscripţiile de pe o troiţă ortodoxă de la marginea drumului să fie în română şi maghiară, ca şi cele de pe una catolică. În spatele legii este spiritul legii, nu ar trebui să abuzăm unii de alţii”, a mai spus Dan Manolăchescu.
Monica Vajna