POLITICA 6 aprilie 2021

Constituirea subcomisiei pentru problemele românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, respinsă de Camera Deputaților

de Agerpres | 1237 vizualizări

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a respins, marţi, o propunere din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, prin care se solicita acordul pentru constituirea subcomisiei pentru problemele românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

În scrisoarea adresată Biroului permanent, Comisia pentru drepturile omului argumentează că „necesitatea înfiinţării unei astfel de subcomisii este determinată de problemele specifice cu care se confruntă comunităţile de români numeric minoritare din zona judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi de repetatele apeluri publice ale societăţii civile din zonă lansate către instituţiile administraţiei publice centrale, către Guvern şi preşedintele României, prin care au reclamat găsirea unor soluţii care să asigure păstrarea şi afirmarea identităţii, a culturii şi tradiţiei lor”. 

„Din păcate, necesitatea constituirii acestei subcomisii este ridicată şi de faptul că în ultimul deceniu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a emis zeci de decizii prin care a constatat faptul că în judele Covasna, Harghita şi Mureş comunitatea românilor este supusă unui proces sistematic de discriminare pe criterii etnice de către autorităţile administraţiei publice locale din zonă. Atunci când CNCD a refuzat să constate discriminarea, instanţele de judecată au obligat CNCD să facă acest lucru în zeci de cazuri. (...) Membrii subcomisiei vor iniţia un dialog constructiv cu autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile prefectului şi serviciile publice deconcertate din zona judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş pentru a identifica problemele specifice cu care se confruntă comunităţile de români din cele trei judeţe. Subcomisia va întocmi rapoarte, va adresa sesizări instituţiilor publice şi va face propuneri de legi sau modificări legislative care să protejeze comunităţile de români din cele trei judeţe”, se arată, între altele, în documentul adresat Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Printre cei care ar fi urmat să facă parte din această subcomisie erau deputatul AUR Dan Tanasă - preşedinte, deputatul PSD Daniel Ghiţă - vicepreşedinte şi deputatul AUR Alin Coleşa - secretar.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.