POLITICA 11 iunie 2019

Comunicat: ALDE Covasna solicită revocarea ambasadorilor din țările în care românii nu au putut vota la alegerile europarlamentare!

de Covasna Media | 869 vizualizări

Având în vedere modul defectuos în care au fost organizate secțiile de votare din străinătate la alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai, ALDE Covasna consideră că ambasadorii din țările în care românii nu au putut vota sunt principalii vinovați de situațiile inacceptabile create. Astfel, ambasadorii din Germania, Danemarca, Marea Britanie, Italia, Spania, Olanda sau Luxemburg, trebuie înlocuiți imediat cu diplomați care să acționeze în interesul României și al cetățenilor români din străinătate și să asigure condițiile necesare pentru buna desfășurare a următoarelor runde de alegeri.

ALDE Covasna evaluează prestația lor ca fiind incompatibilă cu interesul național de asigurare neîngrădită a dreptului de vot pentru cetățenii români și solicită președintelui Klaus Iohannis demiterea acestora.

Vinovați de dezastruoasa gestionare a secțiilor de votare se fac atât fostul premier Dacian Cioloș, care i-a propus pe acești ambasadori, cât și președintele Klaus Iohannis, care și-a numit în funcție “ambasadorii lui”, cum sunt cazurile lui Emil Hurezeanu, consătean și prieten recunoscut al domniei sale, numit ambasador în Germania, Alexandru Grădinar, Ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Islanda, prieten de familie, care a condus o companie aflată în subordinea primăriei Sibiu, condusă pe atunci de Klaus Iohannis, sau Dan Mihalache, responsabilul cu strategia campaniei electorale prezidențiale din 2014 a domniei sale și ulterior consilier prezidențial, numit ambasador în Marea Britanie.

Fără schimbarea ambasadorilor din țările în care românii nu și-au putut exercita dreptul de vot, există un risc major ca la următoarele alegeri cetățenii de bună credință să fie puși din nou în situația de a aștepta ore în șir să își exercite dreptul de vot sau chiar să nu și-l poată exercita. Câtă vreme președintele actual al României, care i-a numit pe acești ambasadori, nu va lua decizia fermă de a-i înlocui cu diplomați competenți, suntem îndreptățiți a avea suspiciunea că aceștia nu își îndeplinesc obligațiile ce le revin întrucât fac jocul politic al celor care i-au propus și numit în funcție.

ALDE Covasna consideră că ambasadorii fie sunt incompetenți, fie sunt subordonați intereselor politice ale președintelui Klaus Iohannis, dar în ambele cazuri se poziționează împotriva intereselor statului român și al cetățenilor săi.

Românii cu drept de vot trebuie să își exercite acest drept în condiții optime, iar Klaus Iohannis și ambasadorii numiți de domnia sa trebuie să respecte acest drept al românilor și să înceteze a mai folosi în scop propagandistic și manipulativ misiunile diplomatice ale României. Ambasadele României trebuie să se rezume strict la luarea măsurilor necesare pentru un vot fluid în secțiile de votare din străinătate și să înceteze a mai fi, prin inacțiuni, instrumente de îngrădire a dreptului de vot al românilor și umilire a acestora.

Laurențiu Teacă

Vicepreședinte ALDE Filiala Covasna

Distribuie articolul:

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.