POLITICA 29 martie 2009

CNCD răspunde la comenzi politice?

de Covasna Media | 487 vizualizări
Potrivit liderului PSD Covasna, deputatul Horia Grama, autosesizarea Consiliului pentru Combaterea Discriminării are în spate o comandă politică a UDMR

Conducerea PSD Covasna susţine că autosesizarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CDNC) la adresa prefectului, în cazul solicitării privind componenţa etnică a deconcentratelor, a fost o chestiune politică şi va solicita Comisiei de Abuzuri din cadrul Parlamentului să analizeze această situaţie şi cum îşi desfăşoară activitatea acest Consiliu. Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, spune că deşi CNCD este o instituţie care ar trebui să păstreze o echidistanţă faţă de factorul politic, „ordinele UDMR” s-ar executa

Potrivit liderului PSD Covasna, deputatul Horia Grama, autosesizarea Consiliului pentru Combaterea Discriminării are în spate o comandă politică a UDMR

Conducerea PSD Covasna susţine că autosesizarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CDNC) la adresa prefectului, în cazul solicitării privind componenţa etnică a deconcentratelor, a fost o chestiune politică şi va solicita Comisiei de Abuzuri din cadrul Parlamentului să analizeze această situaţie şi cum îşi desfăşoară activitatea acest Consiliu.

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, spune că deşi CNCD este o instituţie care ar trebui să păstreze o echidistanţă faţă de factorul politic, „ordinele UDMR” s-ar executa repede la nivelul acesteia.

Plângere în Parlament

Liderul social democrat din Covasna a afirmat că, din punct de vedere politic, analizează oportunitatea depunerii unei plângeri la Comisia de Abuzuri din Parlament, privind activitatea CNCD şi în special a conducătorului său, Asztalas Csaba Ferenc.

„Voi cere Comisiei de Abuzuri să analizăm acest caz de autosesizare în comparaţie cu alte multe cazuri care au fost publice şi în care nu s-a autosesizat şi în comparaţie chiar şi cu alte cazuri în care a fost sesizat şi a luat nişte decizii, aşa, în doru’ lelii, ca să spunem”, a declarat deputatul Horia Grama. El a completat că acţiunea sa îl vizează şi pe conducătorul Consiliului, Asztalas Csaba, care în loc să urmărească probleme reale de discriminare ar face abuzuri şi ar răspunde la comenzi politice.

Întrebat dacă a fost vorba despre o acţiune politică, Grama a spus că este vorba despre o acţiune comandată politic de UDMR preşedintelui pe care „l-au pus ei”.

Comandă politică a UDMR

„Ordinele venite de la UDMR se execută repede acolo. Într-o chestiune care nu are nicio legătură cu discriminarea, totuşi s-a pus repede în mişcare mecanismul analizei acestui caz, s-au şi bâlbîit, au încercat să încadreze, nu prea au reuşit să încadreze această acuzaţie de discriminare asupra prefectului şi cred că prin această acţiune, în special a preşedintelui acestui Consiliu, care este subordonat Parlamentului, dl Asztalos Csaba Ferenc, este o acţiune de supunere necondiţionată faţă de tăticii lui de la UDMR”, a declarat Horia Grama.

„Lălăieli“ şi avertismente

În opinia deputatului PSD, în cazuri mult mai grave care au vizat discriminarea privind ocuparea unor funcţii, CNCD a „lălăit-o” luni întregi şi a dat simple avertismente. Horia Grama a amintit de situaţia unor instituţii publice din judeţ unde a fost solicitată cunoaşterea limbii maghiare la ocuparea unor posturi.

Horia Grama a mai spus că le solicită cetăţenilor ca de acum înainte să depună la sediul partidului plângeri privind discriminarea în judeţul Covasna, făcute de autorităţile publice, iar aceste cazuri vor fi urmărite foarte atent, la fel şi modul de acţionare al CNCD.

„Şi îi solicit public dlui Asztalas să ne spună: s-a autosesizat sau a fost sesizat, ca să ştim şi noi odată cu cine votează. Că pe Duna Tv a declarat că a fost sesizat verbal de dl senator Albert Almos”, a mai precizat Grama.

CNCD s-a autosesizat în privinţa solicitării cu privire la apartenenţa etnică a angajaţilor din deconcentratele din Covasna şi a citat Instituţia Prefectului pentru soluţionarea cazului.

Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a declarat că acest lucru este „abuziv şi bâlbâit”, întrucât nu are fundament legal, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în judecată CNCD şi persoana care a semnat autosesizarea, întrucât prin acest gest i se aduce o gravă atingere reputaţiei.

Totul a pornit de la o solicitare a Centrului European de Studii Covasna - Harghita, care a solicitat de la primăriile şi deconcen tratele din cele două judeţe date privind componenţa etnică a acestora, pentru a obţine o situaţie reală, direct de la sursă în acest plan. Pentru a obţine datele despre deconcentrate, Centrul a transmis solicitarea către Prefecturile Covasna şi Harghita, în baza legii 544. De la Harghita datele au fost centralizate la nivel de Prefectură şi transmise solicitantului, în timp ce în Covasna prefectul afirmă că a declinat competenţa răspunderii asupra acestor date instituţiilor deconcentrate, care să răspundă sau nu solicitării.

Solicitarea acestor date şi implicarea Prefecturii în această chestiune a iscat nemulţumirea conducerii UDMR Covasna, senatorul Albert Almos afirmând că va sesiza CNCD pe motiv de discriminare etnică.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.