Banii din Sfântu Gheorghe, în pixul ministrului de Finanțe
Solicitarea ca sumele rămase la Guvern să fie recuperate la rectificarea bugetară nu a fost soluționată
Banii care nu au fost alocați bugetelor locale pe primele trei luni ale acestui an au rămas blocați la Guvern, iar la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe ar fi vorba de aproape 4 milioane de lei. Antal Árpád și primarii localităților cu situații similare au solicitat în luna iunie ca suma să fie recuperată la rectificarea bugetară, iar răspunsul Guvernului nu a fost tocmai pe placul autorităților locale.
În cadrul unei conferințe de presă, joi, 8 august, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, și-a exprimat punctul de vedere în ceea ce privește proiectul Ministerului de Finanțe care se referă la echilibrarea bugetelor locale.
„S-au luat bani de la noi și s-au dus la București ca noi să mergem și să cerem de acolo”
Edilul s-a declarat nemulțumit de modul în care a fost „soluționată” solicitarea de recuperare a sumelor care li se cuveneau mai multor localități din țară, printre care și municipiul Sfântu Gheorghe. Potrivit edilului, la nivelul municipiului, este vorba de 3.969.500 de lei, sumă rămasă la Guvern.
„Practic solicitarea noastră principală și aproape unică în ceea ce privește rectificarea bugetară a fost ca acele sume care au rămas la Guvern pentru perioada ianuarie-februarie-martie din diferența cotei pe impozitul pe venit, diferența de la 41,75% până la 60%, să fie dată înapoi pentru toate localitățile din țară. (...) Dacă vorbim de sume concrete, această sumă se ridică undeva la 1,2 miliarde de lei, deci asta este suma care a rămas la Guvern și care trebuia să vină la autoritățile locale. (...) În ceea ce privește alocarea acestor sume, cel puțin la nivelul orașelor mai mari nu se va realiza. (...) Inițial ni s-a spus că ni se vor acorda 1,5 miliarde, iar până la urmă în buget apar 2,6 miliarde, aparent veste bună. Însă din această sumă de 2,6 miliarde, aproape 1,5 miliarde apare ca și rezervă la Ministerul de Finanțe care pe baza unor solicitări venite din partea administrației locale, va fi acordat prin hotărâre de Guvern administrațiilor locale. Deci, românește spus, această sumă de aproape 1,5 miliarde este în pixul ministrului de finanțe și noi avem această posibilitate de a merge și a cere pentru diferite proiecte să ne dea din această sumă în loc să mergem pe o chestiune corectă, să ni se dea ce s-a luat și să nu facem această recentralizare a bugetelor locale pentru că de fapt despre asta este vorba. S-au luat bani de la noi și s-au dus la București ca noi să mergem și să cerem de acolo”, a declarat Antal Árpád în cadrul conferinței de presă.
Faptul că primarii trebuie să solicite fonduri de la Ministerul Finanțelor, în accepțiunea lui Antal Árpád, va constitui o garanție pentru funcționarea majorității parlamentare la care „se ține cu dinții”.
Deși proiectul privind echilibrarea bugetelor locale se află în dezbatere publică și se va regăsi și pe ordinea de zi a plenului Consiliului Economic si Social (CES), cu termenul de 22 august, primarul nu exclude că acesta va fi aprobat fără punctul de vedere a CES, care este consultativ.