POLITICA 6 mai 2009

Autotonomie, husari şi imnuri

de Covasna Media | 1658 vizualizări
Peste trei mii de persoane au participat luni seară, la Sfântu-Gheorghe, la lansarea oficială a candidaţilor UDMR pe „Lista solidarităţii maghiare“ pentru P.E.

Campania electorală a UDMR a debutat la Sfântu-Gheorghe, înaintea termenului legal, cu un marş condus de o grupă de husari, fanfară, foarte mulţi lideri UDMR, naţionali şi locali, imn secuiesc, unguresc şi Oda Bucuriei, promisiuni de autonomie şi îndemnuri la unitate.

Peste trei mii de persoane au participat luni seară, la Sfântu-Gheorghe, la lansarea oficială a candidaţilor UDMR pe „Lista solidarităţii maghiare“ pentru P.E.

Campania electorală a UDMR a debutat la Sfântu-Gheorghe, înaintea termenului legal, cu un marş condus de o grupă de husari, fanfară, foarte mulţi lideri UDMR, naţionali şi locali, imn secuiesc, unguresc şi Oda Bucuriei, promisiuni de autonomie şi îndemnuri la unitate.

Lansarea a început cu defilarea a circa două mii de persoane de la gară pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 până în centrul oraşului, în faţa teatrului unde era amenajaţă o scenă. În mulţimea care a participat la marş s-au aflat atât candidaţi de pe lista de europarlamentari, cât şi deputaţi şi senatori, primari şi alţi delegaţi ai UDMR din judeţ, dar şi din alte zone locuite de maghiari. Printre aceştia şi preşedintele Uniunii, Markó Béla, şi capul de listă pentru alegeri, actualul europarlamentar independent, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), episcopul reformat Tökés László.

Solidaritatea lui Markó impusă de electorat

Preşedintele UDMR, Markó Béla, a declarat că alegerile pentru PE din acest an au adus pentru Uniune o noutate „extrem de importantă“, şi anume faptul că de această dată s-a reuşit realizarea solidarităţii maghiarilor din România. „Acest acord se datorează liderilor CNMT şi UDMR, dar în primul rând vreau să aduc mulţumiri comunităţii maghiare, deoarece noi, prin acest acord, am răspuns de fapt voinţei comunităţii“, a spus Markó. În plus, liderul UDMR a afirmat că maghiarimea trece acum prin momente dificile, care pot fi depăşite prin unitate.

„Astăzi vedem că se vrea îndepărtarea, eliminarea specialiştilor de naţionalitate maghiară din funcţiile de conducere, se vrea diminuarea învăţământului în limba maternă, dar vom face faţă dacă suntem uniţi“, a declarat preşedintele UDMR.

Tökés: „Vom avea autonomie!“

La rândul său, Tökés László, a cerut unitate din partea maghiarilor pentru că numai aşa au şanse să înfăptuiească autonomia în pofida scepticilor. „Se obişnuieşte să se spună că maghiarii nu au şanse la înfăptuirea autonomiei, chiar preşedintele Traian Băsescu a spus la Budapesta că niciodată nu va fi autonomie“ a declarat episcopul care a adăugat „Ce răspuns să dăm la o astfel de afirmaţie? Că vom reuşi, aşa cum Gabor Aron a spus în 1849, chiar în clădirea din centrul oraşului Sfântu Gheorghe, că pentru lupta pentru libertate a secuilor vom avea tunuri, tot aşa le zic şi domnului preşedinte Traian Băsescu şi acelora care şi-au pierdut nădejdea, că va fi autono mie în Transilvania, nu peste mult timp“, a spus Tökés. În discursul din faţa mulţimii, candidatul pentru un nou mandat de europarlamentar a preluat un mesaj al lui Viktór Orbán, preşedintele partidului de opoziţie din Ungaria, FIDESZ, pe care l-a completat afirmând că: „Ne-a ajuns privarea comunităţii maghiare de drepturi, continuarea ascunsă a politicii de asimilare sau de schimbare artificială a proporţiilor etnice din secuime, asimilarea comunităţii ceangăilor din România“. Tökés a mai afirmat că viitorii europarlamentari de pe „lista solidarităţii maghiare” vor reprezenta interesul întregii naţiuni maghiare în Europa. „Nu considerăm că suntem reprezentanţii comunităţii maghiare din Transilvania, ci şi al tuturor maghia rilor din bazinul carpatic şi socotim că cei care vor fi aleşi în Ungaria, Slovacia şi România vor forma o delegaţie unică maghiară în Parlamentul European, care nu vor reprezenta interesele maghiarilor în parte, ci în total pe cei 14-15 milioane de maghiari, adică interesul unic al naţiunii maghiare, care trebuie să fie puternică”, a explicat Tökés László.

Adrian Moise

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 50

Adaugă comentariu
capcaunul, 2 mai 2010
THIS IS SPARTA !!!
Fele-fele, 2 mai 2010
parerea mea este ca cei de la Bucuresti le-au oferit politicienilor secui Covasna si Harghita pentru sprijinul politic si au neglijat DREPTURILE Romanilor din aceste 2 judete. ...deasemenea cred ca citeste integral
Lady L, 19 aprilie 2010
O sa vedeti autonomie cand vor zbura porcii!
radu, 19 februarie 2010
Pacat si iara pacat ca mai sunt oameni care vor cu tot interesul sa nu traim bine uni cu altii.PACAT
Primar_la_Hetea, 19 februarie 2010
Parca ziceati ca ati venit acum 1000 de ani, acum spuneti 3000 :-)) Abia prin anii 360 d Hr ati trecut raul Volga, si va indreptati spre Europa de azi.
cosmin, 18 februarie 2010
dak vreti autonomie inseamna k vreti clar razboi...voi chiar credeti k noi romani o sa stam cu mana in san,dak voi veti avea autonomie...=))va inselati desigur.tot timpu romani si-au dat viatza pentru citeste integral
Gyuri, 6 februarie 2010
Mesaj catre RASA PURA: in 2011 va avea loc Congresul Natiunilor din Romania la Alba Iulia. Sunt invitati:magyarok,germanii,evreii,ucrainenii,tiganii de etnie maghiara si citeste integral
Háromszéki, 5 februarie 2010
spirit! Daca tot ai intrebat, ROSU-GALBEN-ALBASTRU! Asta-ti spun din experienta: a aratat neamul tau la Sepsiszentgyörgy pe 1 decembrie 2009! A fost si ramane rusinea voastra!
spirit, 28 ianuarie 2010
am o intrebare ptr. UnU, Szekely, Demeter si altii ca ei: care rahat este mai dulce ? cel unguresc sau cel romanesc ? si ce culoare are el ( rahatul ) ?
Jean, 28 ianuarie 2010
M...da. Ne - aţi obstrucţionat să ne facem învăţămînt superior de stat timp de 20 de ani, deşi şi noi plătim impozit în această ţărişoară. Bravo. Acest impozit ne au furat cei de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.