POLITICA 28 mai 2010

Antal Arpad vrea solidaritate UDMR-CNMT, fără includerea PCM

de Covasna Media | 761 vizualizări

Partidul Civic Maghiar (PCM) este exclus de către preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, din discuțiile asupra unui proiect de solidaritate care să atragă către comunitatea maghiară atât resurse din Ungaria cât şi din România.

Potrivit lui Antal Arpad, actualul context politic - alegeri încheiate în Ungaria şi doi ani şi jumătate până la noi alegeri în România, relevă o „perioadă calmă şi liniştită”, în care UDMR şi Consiliul Național Maghiar din Transilvania (CNMT) pot pune bazele unui proiect de solidaritate, după ce au mers pe acelaşi principiu la ultimele alegeri.

„Cred că e momentul să ne gândim la un proiect mare de solidaritate între UDMR şi CNMT condus de Tokes Laszlo. Experiența din ultimii doi ani ne face să credem că în acest moment, în această formă, PCM nu are cum să facă parte din această solidaritate şi, evident, interesul comunității maghiare este să aibă o reprezentare puternică, deci tot ce înseamnă posibilități de la guvernul maghiar şi cel român să meargă în favoarea comunității maghiare din Transilvania”, a declarat Antal Arpad, arătând că nu ar fi bine ca „resursele” din Ungaria şi România să fie folosite în timp ce UDMR şi PCM se concurează.

„Varianta optimistă pentru comunitatea maghiară este un proiect comun UDMR-CNMT, varianta pesimistă este să mergem din nou separat şi în loc de două partide la alegerile viitoare să fie trei şi aşa mai departe”, a mai punctat Antal Arpad.

Apel la intelectuali şi politicieni, pentru susţinerea dublei cetăţenii

Liderul UDMR Sfântu-Gheorghe a ținut totodată să lanseze un apel către politicieni şi intelectuali, astfel încât aceştia să le explice maghiarilor importanța cetățeniei maghiare. Apelul a venit pe fondul acordării dublei cetățenii maghiarilor care trăiesc în afara Ungariei şi pe cel al deciziei Guvernului Slovaciei, care a aprobat miercuri un proiect de lege prin care slovacii de origine maghiară care cer cetățenie ungară o pierd automat pe cea slovacă.

„Trebuie spus foarte clar că cetățenia maghiară e un lucru pozitiv şi trebuie să fim noi primii care cerem această cetățenie. Oamenii nu au de ce să se teamă de a cere şi a primi cetățenia maghiară. Ceea ce se întâmplă în Slovacia este o aberație, ceea ce face Guvernul face împotriva propriului popor, deoarece sunt mai mulți slovaci cu dublă cetățenie decât maghiari în Slovacia. Dacă Guvernul slovac vrea să piardă un milion de cetățeni, nu văd nicio problemă, vor fi totuşi cetățeni europeni căci mulți mai au şi alte cetățenii, deci este o chestiune de non-sens”, este de părere Antal Arpad, apreciind că atitudinea Guvernului de la Bratislava vine pe fondul campaniei electorale.

Monica Vajna

Teme articol: UDMR PCM CNMT solidaritate
Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
secuiul, 29 mai 2010
Daca arata cineva actul juridic a organizatiei lui Tokes, cu numele de CNMT, mananc monitorul... Pe de alta parte singurul partid maghiar din Romania este PCM. Banii sunt problema...
Primar_la_Hetea, 28 mai 2010
Slovacia vrea sa piarda 1 milion de capuse, mare tragedie :-)
Helena, 28 mai 2010
Sa-i fie rusine domnului Antal Arpad.Vrea proiect de solidaritate ,dar exclude un partid maghiar.Vrea binele comunitatii maghiare din Transilvania?In 20 de ani UDMR-ul tot ne-a aratat ce bine poate sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.