POLITICA 30 octombrie 2020

Antal Árpád: Sunt dispus să donez plasmă pentru bolnavii COVID-19

de Agerpres | 1327 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a făcut un apel către cetăţeni să participe la acţiunea de donare de sânge ce va avea loc vineri la Centrul de Transfuzie Sanguină Covasna, menţionând că el este dispus să doneze nu doar sânge, ci şi plasmă pentru persoanele diagnosticate cu COVID-19.

„Cu siguranţă încurajez acest program şi foarte probabil voi participa şi eu la această acţiune (...) Eu chiar sunt dispus să donez şi plasma, pentru că am înţeles că sunt bolnavi COVID care, eventual, pot fi vindecaţi dacă primesc plasmă din partea unora care au trecut prin această boală. Eu consider că a dona sânge este un lucru fantastic, înseamnă să salvezi vieţi, înseamnă să ajuţi oameni care sunt în dificultate, iar eu cred că în viaţă aceste lucruri se întorc într-un fel sau altul. Nu ştim niciodată când eventual noi sau oameni dragi nouă vor fi în situaţia în care să aibă nevoie de sânge. Deci, eu cred că toţi cei care suntem sănătoşi şi putem dona sânge trebuie să donăm sânge şi fac un apel la cetăţeni să facă la fel, să doneze sânge. Cred că este o iniţiativă de salutat, o iniţiativă foarte bună şi sper să reuşim să ajutăm oamenii care se află în dificultate“, a declarat joi, pentru AGERPRES, primarul Antal Árpád, care luna trecută a fost diagnosticat cu COVID-19, dar s-a vindecat recent.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe, dr. Andi Rosin, a declarat că de la începutul pandemiei COVID-19, numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic la nivel naţional.

„Merge foarte prost, ne vin la donare câte 2-3 persoane pe zi. La nivel naţional se întâmplă acelaşi lucru, de la 2.000 de donatori pe zi s-a ajuns la mai puţin de 900 (...) E o scădere semnificativă, iar spitalele au nevoie de sânge tot timpul (...) Din cauza situaţiei epidemiologice nu putem face colecte mobile, iar multor oameni le e frică din cauza noului coronavirus să se mişte din casă (...) Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe este perfect igienizat, au fost achiziţionate la timp toate substanţele de dezinfecţie necesare şi se iau în permanenţă măsuri adecvate pentru dezinfecţia unităţii pentru ca donatorii să poată dona în siguranţă (...) Asigurăm donatorii că la donare sănătatea lor este în perfectă siguranţă şi îi invităm la donare de sânge în condiţii optime de igienă, fără riscul de a fi contaminaţi“, a declarat dr. Andi Rosin.

La acţiunea de colectare de vineri vor participa şi reprezentanţii organizaţiei de tineret a UDMR, Conferinţa Tineretului Maghiar din România (MIÉRT), care vor promova o campanie de susţinere a donării de sânge la nivel naţional.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.