POLITICA 24 august 2009

Aleşii se adună de două ori

de Covasna Media | 624 vizualizări
UDMR organizează o adunare a aleşilor locali separată de cea a CNS şi PCM

Reprezentanţii comunităţii maghiare vor organiza la începutul lunii viitoare două Adunări Generale ale Aleşilor din Secuime, una pe data de 4 septembrie, în organizarea UDMR şi a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), la Miercurea Ciuc, şi alta pe 5 septembrie, la Odorheiu Secuiesc, organizată de PCM şi CNS.

Potrivit peşedintelui UDMR Covasna Trei Scaune de Jos, senatorul Albert Almos, UDMR şi CNMT

UDMR organizează o adunare a aleşilor locali separată de cea a CNS şi PCM

Reprezentanţii comunităţii maghiare vor organiza la începutul lunii viitoare două Adunări Generale ale Aleşilor din Secuime, una pe data de 4 septembrie, în organizarea UDMR şi a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), la Miercurea Ciuc, şi alta pe 5 septembrie, la Odorheiu Secuiesc, organizată de PCM şi CNS.

Potrivit peşedintelui UDMR Covasna Trei Scaune de Jos, senatorul Albert Almos, UDMR şi CNMT vor organiza pe 4 septembrie la Miercurea Ciuc o Adunare a Aleşilor din Secuime, separat de CNS şi PCM, la care sunt invitaţi reprezentanţii administraţiei locale din Ţinutul Secuiesc.

Albert Almos a afirmat că UDMR a avut ideea organizării acestei Adunări acum 6 luni, dar fusese amânată din cauza alegerilor.

„Noi am iniţiat asta acum 6 luni şi neam trezit că PCM şi-a asumat această Adunare“, a spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, cu ocazia Adunării va exista şi un proiect care va vorbi despre probleme de administraţie locală, precum şi despre autonomie.

PCM participă la ambele adunări

Pe de altă parte, PCM şi CNS au organizat o altă Adunare, care urmează a avea loc a doua zi. Pe 5 septembrie, la Odorheiu Secuiesc. Potrivit liderului fracţiunii PCM din cadrul CJ Covasna, Tulit Attila, dorinţa lor ar fi să aibă loc o singură adunare, dar dacă sunt două ei oricum vor participa la ambele. „Nu este nevoie de două şedinţe separate, noi am vrea să fie una singură”, a spus Tulit.

Invitaţiile pentru Adunarea din 5 septembrie au început deja să fie trimise, ele fiind adresate tuturor aleşilor locali din Secuime, indiferent de etnie sau culoare politică.

Pe ordinea de zi propusă de CNS se regăsesc 7 subiecte, printre cele mai importante fiind reforma administrativă, statutul de autonomie propus pentru a fi înaintat Parlamentului, organizarea de referendumuri pentru Ţinutul Secuiesc, adoptarea simbolurilor secuieşti sau asocierea consiliilor locale în scaune secuieşti.

Propunere pentru o nouă şedinţă comună

Liderii fracţiunilor PCM din cadrul consiliilor judeţene Covasna şi Harghita propun ca şedinţa comună dintre cele două instituţii să aibă loc joi, la Sfântu-Gheorghe, iar în cadrul acesteia să se discute şi punctele propuse de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) pentru a fi dezbătute la Adunarea Generală a Aleşilor locali din Secuime organizată de CNS şi PCM în 5 septembrie.

„Am propus o şedinţă comună a celor două consilii, pe 20 sau 24 august, astăzi e 24, dl preşedinte nu ne-a răspuns nici la iniţiativă şi nici n-a convocat şedinţa respectivă. Credem că este benefic să se ţină acea şedinţă şi reluăm propunerea ca pe 27 august să fie, când la CJ Covasna avem şedinţă ordinară“, a declarat liderul fracţiunii PCM din CJ Covasna, Tulit Attila. Totodată, liderul civicilor maghiari din CJ Harghita, Thamo Csaba, a spus în acelaşi context că îi va propune şi el preşedintelui CJ, Borboly Csaba, să programeze şedinţa comună în data de 27 august.

În opinia celor doi reprezentanţi PCM, lipsa de voinţă a fost cea care i-a împiedicat până acum pe reprezentanţii celor două consilii să organizeze şedinţa comună.

Liderii CJ Covasna şi Harghita anunţaseră o şedinţă comună în urmă cu aproximativ o lună, dar aceasta a fost amânată urmând a fi reprogramată. Cele două teme de discuţie propuse atunci erau un proiect social inter naţio nal care se poate depune de cele 3 judeţe Covasna, Harghita şi Mureş şi o dare de seamă despre proiectele comune, câştigate şi în derulare între cele două judeţe.

Ana Sidon

Teme articol: UDMR PCM CNS adunare
Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.