UBB Cluj, prezentă în cadrul programului Centenarului Marii Uniri
Intrarea la piesa de teatru și la simpozion este liberă
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în parteneriat cu Instituția Prefectului județului Covasna și Centrul European de Studii Covasna – Harghita, organizează la Sfântu Gheorghe, pe 4 și 5 decembrie manifestări cultural-științifice și civice dedicate Centenarului Marii Uniri. Programul include două evenimente: un spectacol de teatru și un simpozion, la care sunt invitați și așteptați toți cei care vor să celebreze desăvârșirea statului național român.
Teatrul Andrei Mureșanu va găzdui marți, 4 decembrie, spectacolul „Ziditori ai Marii Uniri”, sub regia lui Marian Ciripan, pus în scenă de actorii Campaniei de Teatru „Civic Art CvM” din București. Evenimentul începe la ora 19:00, iar intrarea este gratuită.
„Piesa „Ziditori ai Marii Uniri”, este o adaptare după un text de Dan Tărchilă sau aşa cum însuşi maestrul spunea, „o viziune inedită de Marian Ciripan după piesa „Memorandiştii” de Dan Tărchilă. Convinşi fiind că Marea Unire nu s-ar fi realizat fără implicarea directă a slujitorilor Bisericii, trebuie subliniată unirea în gând şi faptă a acestora, indiferent de confesiune, pentru realizarea idealului de veacuri al poporului român. Din scenariul propus spectatorilor reiese contribuţia determinantă a celor două Biserici Româneşti, Ortodoxă şi Greco – Catolică, la realizarea emancipării naţionale, care la 1 decembrie 1918 a dus la înfăptuirea Marii Uniri”, a punctat Florentina Teacă, reprezentantul Asociației GRIT, unul dintre partenerii în organizarea spectacolului.
„Evenimentele sunt destinate celora care simt românește”
Cel de-ai doilea eveniment, simpozionul cu tema „Marea Unire din 1918. Biserică și națiune la românii din Transilvania” va avea loc miercuri, 5 decembrie 2018, începând cu ora 11:00 la Extensia Universității Babeș-Bolyai din Sfântu Gheorghe.
În programul simpozionului vor conferenția:
Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai – „Rolul Bisericii în Unire”
Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș-Bolyai – „Democrație și liberalism în Unirea Transilvaniei”
Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, directorul Institutului de Științe Socio-umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române, Târgu Mureș – „De la proiectul politic românesc al autonomiei, la Unirea Transilvaniei cu România”.
„UBB-ul este prezent în cadrul acestor manifestări culturale, iar cele 2 evenimente sunt destinate celora care simt românește. Sunt invitați și așteptați cei care doresc și simt că trebuie să vină, să-și aducă aminte și să celebreze Marea Unire. A fi împreună înseamnă continuitate, înseamnă o direcție către viitor și că spiritul românesc este viu”, ne-a spus reprezentantul UBB Cluj, dr. Laura Olteanu.
Evenimentul este organizat de Universitatea Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Instituția Prefectului - județul Covasna, Compania de Teatru „Civic Art CvM” București, Teatrul Andrei Mureșanu și Asociația GRIT.
Daniela Luca