CULTURA 10 iunie 2022

Teatru în cinema: „Câinele mamei mele”, un spectacol-lectură ce poate fi văzut doar luni

de Covasna Media | 991 vizualizări

Luni, 13 iunie, de la ora 19:00, în sala Chaplin a Cinematografului Arta, va putea fi urmărit spectacolul-lectură „Câinele mamei mele” de Alexandru Gorghe, în regia Luizei Mihăilescu.

Spectacolul este parte dintr-un amplu proiect regional al Institutului Goethe, „New Stages South-East”, adresat  profesioniștilor din domeniul teatral, la care participă artiști din Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Grecia (Atena / Salonic), Croația, România / Republica Moldova, Serbia și Cipru. 

În urma mai multor probe eliminatorii desfășurate pe parcursul derulării proiectului „New Stages South-East”, au fost selectate cinci proiecte de către o echipă de profesioniști formată din managerii de teatre, directori de instituții culturale, selecționeri de festivaluri, critici de teatru. „Theatre Networking Talents” este unul din aceste proiecte și reunește echipe de regizori și dramaturgi tineri din România și Republica Moldova. 

În calitatea sa de partener în proiect, Teatrul „Andrei Mureșanu” prezintă spectacolul „Câinele mamei mele”. Cele mai bune lecturi performative/spectacole rezultate după această ultimă probă din proiect vor fi prezentate la Berlin în etapa finală a proiectului „New Stages South-East” în 2023.

„Câinele mamei mele” este un text despre cum iubirea poate deveni excesivă, despre cum poate îngrădi și chiar distruge, despre mame oedipale. Piesa analizează într-o manieră comică ce se poate întâmpla atunci când un eveniment tragic distruge din interior structura unei familii, lăsând mama și copilul într-un dezechilibru ce prevestește o catastrofă. În același timp, textul pornește o dezbatere asupra rolurilor pe care le jucăm în familia tradițională. 

Autorul textului, Alexandru Gorghe, este un scriitor care, deși tânăr, a scris deja mai multe piese ce au fost reprezentate pe scena teatrului românesc, precum „Băiatul cu șosete roz”, „Părăsindu-ți mama” și „Mi-e rușine”. În 2022 și-a publicat romanul de debut, „Fiul cruzimii”, la editura Creator.

Luiza Mihăilescu este o tânără regizoare de teatru. A terminat studiile de licență la Universitatea Națională de Artă Teatrală si Cinematografică „I. L. Caragiale” din București (2020) la clasa Răsvanei Cernat si a lui Radu Apostol și studiile de masterat la Royal Holloway University of London, sub îndrumarea lui Katie Mitchell. A participat la numeroase workshop-uri internaționale, precum cel de la Nowy Theatre – 2021 (ateliere coordonate de SheShePop, Prodromos Tsinikoris și alți artiști internaționali), sau cel de la Divaldo Archa – 2022. Debutul ei pe scena românească profesionistă a fost regia spectacolului Gen, Roz de Mihaela Michailov la Centrul de Teatru Educațional Replika. O interesează dezvoltarea și consolidarea unor metodologii de lucru non-opresive în teatru și promovarea dramaturgiei contemporane.

Cei prezenți luni la spectacol le vor putea urmări pe scenă pe actrițele TAM Ioana Costea, Camelia Paraschiv, Fatma Mohamed și Elena Popa. 

Intrarea este liberă.

(Comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.