SepsiClassic a fost din nou îndrăgit de public
Cea de-a doua ediție a festivalului de muzică clasică din Sfântu Gheorghe s-a încheiat duminică
Între 4 și 7 iulie, Sfântu Gheorghe a fost timp de patru zile gazda muzicii clasice. A doua ediţie a festivalului de muzică clasică SepsiClassic a fost la fel de populară ca anul trecut, cu peste 20 de programe și aproape 2.000 de vizitatori.
„Am spus-o și anul trecut și o pot spune și astăzi: aveți grijă de el și fiți mândri de SepsiClassic, toți cei din Sfântu Gheorghe!” – a spus în discursul său de încheiere Zsoldos Dávid, președintele Consiliului Muzicii din Ungaria și director fondator al portalului și revistei de muzică Papageno, înainte de concertul de închidere al festivalului.
Concertele de la Muzeul Național Secuiesc și de la Biserica Krisztus Király au fost la fel de populare ca la prima ediție, iar atelierul coral în aer liber VocalPlatz, noutatea din acest an, s-a dovedit a fi un adevărat program de consolidare a comunității. Festivalul s-a îmbogățit și cu un atelier de ritm indian, cu o demonstrație de fabricare a viorii și cu două prelegeri captivante ale istoricului muzical Bősze Ádám.
Un program de concerte plin de culoare
Joi, festivalul s-a deschis cu un concert susținut de Production5 Brass Quintet din Szeged, al cărui program a fost o adevărată specialitate muzicală, îmbinând sunetele alămurilor, vocea rezonantă a lui Sebestyén-Lázár Enikő și jocul de orgă al lui Dóbisz Áron.
Vineri, la Muzeul Național Secuiesc, Trio' all Ungherese și tânărul pianist Magyar Valentin au impresionat publicul, care i-a mulțumit pentru minunata experiență muzicală prin ropote de aplauze.
Organistul Tabajdi Ádám a captivat publicul cu sunetul variat și fabulos al tuburilor de orgă din Biserica Krisztus Király. Interpretarea lui virtuoasă, totuși ușoară, a creat o atmosferă plină de bucurie în acest spațiu sacru.
Sâmbătă, concertele de interior au fost deschise de tineri muzicieni: după recitalul la flaut al artistei Sebestyén-Lázár Kata din Sfântu Gheorghe, publicul l-a putut auzi pe pianistul Királyhalmi Gusztáv din Brașov. Muzica lor minunată a fost din nou răsplătită cu ropote de aplauze.
Corul orașului Veszprém a oferit publicului de la SepsiClassic dragostea de a cânta împreună și diversitatea muzicii corale. Cei 46 de membri ai ansamblului din orașul înfrățit cu Sfântu Gheorghe a cântat în Biserica Krisztus Király.
În ultima zi, duminică, concertul la vioară al Magdalenei Suciu, urmat de recitalurile cântăreților de operă Sándor Csaba și Mădălina Bourceanu au încheiat seria de concertelor din muzeu. În deschidere, Keresztes Antónia a interpretat cu vocea sa minunată lucrări de Mozart și Bizet.
Virtuozitatea Magdalenei Suciu, vocea clară și rezonantă a Mădălinei Bourceanu și baritonul și interpretarea captivantă a lui Csaba Sándor au cucerit inimile publicului din Sala „Bartók Béla”. Interpreții au fost acompaniați la pian de către Szőcs Botond.
Punctul culminant al zilei și al festivalului a fost concertul de închidere al Orchestrei Filarmonice Pannon din Pécs. Cei 77 de membri ai orchestrei au demonstrat și la Sfântu Gheorghe că sunt cu adevărat ambasadorii calității, așa cum sunt recunoscuți și supranumiți în întreaga Europă.
Muzică în spații publice, muzică pentru toți
Programul festivalului a inclus și în acest an concerte în aer liber. Sub titlul Melodii pe promenadă trei formații locale – Sepsi Art Quartet, Arpeggio Guitar Orchestra și 4Cord Quartet – au susținut concerte minunate într-un decor pe măsură, pe malul lacului din Parcul Elisabeta. Aceste concerte sunt punctele de legătură și îmbină caracteristica de festival a evenimentului cu spiritul muzicii clasice.
Organizatorii SepsiClassic și-au propus să ofere cât mai multe programe interactive locuitorilor din Sfântu Gheorghe și vizitatorilor.
O inițiativă de succes a fost atelierul coral în aer liber, iniţiat şi mai apoi condus de Lőfi Gellért. Publicul iubitor de cântec s-a adunat timp de trei zile în fiecare după-amiază la instalaţia #SEPSI. Atelierul s-a încheiat duminică în curtea muzeului cu un scurt spectacol. Vocile celor experimentați în cântecul coral și vocile trecătorilor care s-au alăturat atelierului s-au amestecat, creând o armonie perfectă.
Ateliere, demonstrații, prelegeri
Atelierul de ritm indian al artistului Magyar Kornél s-a încheiat cu o scurtă producție în curtea muzeului. Timp de patru zile, acest atelier gratuit și deschis publicului a permis participanților să călătorească într-o lume neobișnuită, dar frumoasă, învățând ritmuri indiene cu ajutorul tehnicii numite, konnakol.
În acest an, programul festivalului a fost îmbogățit de o demonstrație de fabricare a instrumentelor. Violonistul Artur Kaganovskiy a fost din nou invitat al SepsiClassic, de data această dată nu ca violonist, ci ca și lutier talentat.
Timp de o oră și jumătate, în Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA, publicul s-a simțit ca în atelierul artistului, care a arătat pas cu pas procesul captivant de fabricare a viorii.
Istoricul muzicii Bősze Ádám dar și tema aleasă au fascinat, de asemenea, publicul. Sala Kokojza a fost arhiplină joi și sâmbătă la prelegerile despre vrăjitoare și zâne, care întrepătrund de secole muzica clasică.
Calitatea înaltă a prestațiilor artiștilor invitați, diversitatea muzicii clasice și interesul publicului dovedesc că există loc pentru un festival de acest gen în viața culturală a orașului Sfântu Gheorghe.
Festivalul de muzică clasică SepsiClassic a fost organizat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Casa de Cultură “Kónya Ádám”.
Sursa: comunicat de presă