Principalii parteneri ai Festivalului-Concurs DbutanT
Cea de-a VII-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT, organizată de Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sf. Gheorghe și Teatrul de Stat Constanța (TSC), are alături atât parteneri care au susținut evenimentul încă de la lansare, cât și unii mai noi, care ar putea deveni colaboratori pe termen lung.
Pentru ediția de anul acesta, în cadrul căreia în competiție se vor afla tinerii scenografi, DbutanT are alături Centrul Național Român al OISTAT – Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru. Înființat în 1970, Centrul s-a ocupat de schimbul de informații, de experiență și de cunoștințe între scenografii din România și cei de peste hotare. În parteneriat cu UNITER, își asumă misiunea internațională, adaptând-o specificului local printr-o serie de programe și proiecte care urmăresc să stimuleze schimbul de idei și inovații și să promoveze la nivel internațional colaborarea dintre meseriile din domeniul artelor performative; să susțină artele performative și oamenii care creează spectacole; să promoveze parteneriate internaționale între instituții, uniuni, centre și membri individuali pentru a atinge aceste obiective; să încurajeze dezvoltarea continuă a practicienilor din artele performative; să celebreze diversitatea, dar și similaritățile celor ce lucrează în artele performative.
Actualul președinte al Centrului Național Român al OISTAT este scenograful Adrian Damian, care este și curatorul și președintele juriului la DbutanT 2022.
Un alt partener al acestei ediții a Festivalului-Concurs DbutanT este Goethe-Institut din București, instituția culturală a Republicii Federale Germania, care promovează cultura germană la nivel mondial, precum și cooperarea culturală internațională. În cadrul parteneriatului cu organizatorii DbutanT, Goethe-Institut va găzdui, în zilele de 4 și 5 octombrie, expoziția de creații realizate de participanții la prima etapă a Festivalului, care se va desfășura la Constanța, în perioada 19-24 septembrie.
Din punct de vedere financiar, Festivalul-Concurs DbutanT a fost mereu sprijinit de Consiliul Județean Covasna, care încă de la prima ediție a fost alături de organizatori și a avut o contribuție remarcabilă la bugetul evenimentului.
O contribuție financiară fără de care Festivalul-Concurs DbutanT nu s-ar fi putut dezvolta și chiar ar fi riscat să nu poată parcurge cele șase ediții de până acum o are Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Acesta este o instituție publică autonomă, aflată în subordinea Ministerului Culturii. Înființată în 2005, AFCN este principalul finanțator public al ofertei culturale din România, care aplică un proces transparent de evaluare și selecție. Fondurile de la AFCN au fost obținute în urma concursului de proiecte la care organizatorii au participat, câștigând punctajul necesar.
O implicare considerabilă în proiect o are și Primăria Orașului Ovidiu (CT), care sprijină organizarea taberei de creație din septembrie, la care se adaugă și Carrefour, BRD – Groupe Société Générale și Clubul Sportiv Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe. Un partener fidel Festivalului-Concurs DbutanT rămâne Asociația Șpraiț.
Conform regulamentului, la Festivalul-Concurs DbutanT de anul acesta se pot înscrie scenografi, arhitecți, designeri care au o diplomă de absolvire emisă în anii 2019, 2020 sau 2021. Înscrierile se pot face la una sau la ambele etape ale festivalului și se vor încheia în data de 15 august.
Premiile de anul acesta constau în posibilitatea a doi tineri câștigători de a fi scenograf sau scenograf asociat/asistent pentru un spectacol montat la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și un spectacol montat la Teatrul de Stat Constanța.
Cu prietenie,
Echipa de organizare TAM și TSC