CULTURA 21 octombrie 2022

Noutăți privind Biblioteca virtuală EUROCARPATICA

de Covasna Media | 811 vizualizări

Anul acesta se împlinesc 5 ani de la înființarea de către Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe a bibliotecii digitale Eurocarpatica. În anii 2018 și 2019, scanarea volumelor și încărcarea pe platforma bibliotecii digitale a fost realizată cu sprijinul SC STEFADINA COMSERV SRL București. În anii 2020 și 2021, biblioteca digitală a fost extinsă printr-un proiect cofinanțat de către Secretariatul General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară. 

În prezent, în „rafturile” digitale ale bibliotecii pot fi consultate un număr de 610 volume și 34 de publicații, urmând ca până la sfârșitul anului să fie încărcate alte 250 de volume care sunt scanate. O premieră o va constitui încărcarea unor importante documente din sec. al XVIII-lea și al XIX-lea din arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, documente scanate și pregătite pentru a fi încărcate.

De la înființarea sa, biblioteca a avut un număr de 25.551 de vizitatori unici, aceștia realizând 47.014 vizite ale respectivului site. Putem spune că numărul vizitatorilor unici este echivalent cu jumătate din populația municipiului Sfântu Gheorghe. Interesul cititorilor pentru volumele din bibliotecă este stimulat atât de conținutul lucrărilor, cât și de posibilitățile accesibile de căutare și descărcare a volumelor.

Biblioteca reprezintă o realizare deosebită, deoarece recuperează şi pune în circuitul public documente, studii şi cărți referitoare la istoria şi cultura națională, în mod special a românilor din judeţele Covasna şi Harghita.

În cadrul bibliotecii sunt puse în circuitul public 34 de publicaţii în limba română și bilingve (română și maghiară) editate în perioada interbelică în fostele judeţe Ciuc, Odorhei şi Treiscaune, azi judeţele Covasna şi Harghita, aflate în păstrarea Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti. Aceste publicații pot fi consultate și în format fizic la Biblioteca Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.

Printre volumele de mare interes din bibliotecă se află: Enciclopedia Română (3 volume, 1898-1904), realizată sub coordonarea lui C. Diaconovich (prima lucrare enciclopedică românească); Mitropolitul Andreiu Șaguna de Ioan Lupaș (1911); Recensămintele din Transilvania din perioada 1850-1941, ediții coordonate de Traian Rotaru; Părți alese din Istoria Transilvaniei, Pe două sute de ani din urmă de George Barițiu (1994); Spovedanii (I-XV) de Octavian C. Tăslăuanu (3 volume), ediție îngrijită de Bogdan Tofan; Românii din Covasna și Harghita. Istorie. Biserică. Școală. Cultură de Ioan Lăcătușu, Vasile Lechințan și Violeta Pătrunjel, prefață de ÎPS Ioan Selejan; anuarele ANGVSTIA, SANGIDAVA și ACTA CARPATICA, monografii ale unor localități, instituții și personalități românești din sud-estul Transilvaniei.

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe îşi propune să introducă în circuitul public, în format digital, şi alte documente aflate în arhiva sa, inclusiv cele din sectorul multimedia, format din fonotecă şi videotecă, aceste preocupări încadrându-se în misiunea instituţiei de a păstra, prelucra, conserva, cerceta şi valorifica ştiinţific mărturiile materiale şi documentare ce atestă prezenţa şi dăinuirea populaţiei româneşti în sud-estul Transilvaniei.

PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și conducerile Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și a Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe își exprimă speranța că acest valoros proiect va beneficia de sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului, pentru a putea asigura accesul online la un număr mai mare de volume, cerere exprimată de numeroși cititori din țară și străinătate.

Biblioteca poate fi accesată la adresa www.eurocarpatica.ro.

Ioan Lăcătușu, Ciprian Hugianu

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.