CULTURA 22 iulie 2022

Noi apariții editoriale la editura Eurocarpatica

de Covasna Media | 736 vizualizări

POVESTEA CIFRELOR, de Ana-Alina Ciorici Costache și BĂILE  VÂLCELE DE ODINIOARĂ, Ediția a II-a, adăugită și revizuită, de Cătălin Vlădărean

Consiliul Judeţean Covasna, prin Hotărârea nr. 54/2022, a aprobat finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, pentru activități educativ-științifice, de recreere, de tineret și sportive, cu sprijinul financiar acordat unităților de cult din bugetul județului Covasna pe anul 2022, conform Legii nr. 350/2005.

Cele două volume, POVESTEA CIFRELOR, de Ana-Alina Ciorici Costache și BĂILE VÂLCELE DE ODINIOARĂ, Ediția a II-a, adăugită și revizuită, de Cătălin Vlădărean au fost realizate în cadrul proiectului „Promovarea culturii românești prin volume semnate de tineri autori din jud. Covasna”, inițiat de Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” în anul 2022 și cofinanțat de Consiliul Județean Covasna.

Povestea cifrelor este a doua carte de autor a Alinei Ciorici Costache, publicistă și profesoară în învățământul primar, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), cu ilustrația realizată de Nicoleta Costache, ce are ca scop prezentarea cifrelor într-un fel memorabil și atractiv celor mici, sub forma unor povestioare amuzante, însoțite de imagini. Astfel textele conțin asocieri între cifre și obiecte. De aceea tema propriu-zisă a cărții reprezintă jocul didactic. Mai larg, ea cuprinde întregul conținut al lumii imaginative a copilului și pe cel al mediului său zilnic, precum și anumite idei și sentimente caracteristice acestuia. După cum se poate identifica, cifrele iau forma obiectelor înconjurătoare: zero este zgarda lui Nero, unu e undița bunicului, doi e puiul de rață, cifra trei arată precum covrigul Adelinei, cifra patru seamănă cu scaunul împăratului, cifra cinci este ca un cârlig, șase este lacătul comorii misterioase, șapte arată ca steagul faptelor bune, opt seamănă cu puiul de găină și cifra nouă le aduce aminte copiilor de dorința stropului de rouă. 

Cu o lejeritate firească unui învățător înzestrat cu har, Ana-Alina Ciorici (Costache) realizează o lucrare ce va veni în sprijinul cadrelor didactice și al părinților care au copii preșcolari sau în primii lor pași prin lumea cunoașterii a claselor primare.

A oferi copiilor acces la literatură este extrem de important pentru succesul lor. Educatorii, părinții și membrii comunității ar trebui să-i ajute pe elevi să-și dezvolte dragostea și pasiunea pentru lectură. Nu numai că cititul este important în dezvoltarea abilităților cognitive pentru a putea reuși într-un cadru școlar sau profesional, dar este valoros și din alte motive, îi ajută pe elevi să-și dezvolte inteligența emoțională și creativitatea; hrănește creșterea și dezvoltarea personalității și abilităților sociale ale elevului și transmite teme literare importante de la o generație la alta.

Cel de-al doilea volum, Băile Vâlcele de odinioară, Ediția a II-a, adăugită și revizuită, de Cătălin Vlădărean, reprezintă un album foto întocmit de tânărul Cătălin Vlădărean, licențiat în Turism și asistent al etnografului local Nicolae Moldovan, care, cunoscând foarte bine istoricul, împrejurimile și oamenii locului și impresionat fiind de starea actuală a acesteia, altădată renumită stațiune, a preluat inițiativa de a promova Băile Vâlcele pe această cale și de a încuraja, astfel, turismul cultural și medicinal în regiune și, în general, în Transilvania. De altfel, el este și autorul lucrării „Araci, repere monografice”, apărută în 2014 la Editura Eurocarpatica din Sf. Gheorghe.

Lucrarea de față, cu scop informativ și de promovare, țintește un public mai larg, dar, mai ales, se adresează celor interesați de turismul balneo-climatoterapeutic, după cum mărturisește autorul: „Această carte-album foto este realizată în scop turistic, pentru toate vârstele, potențiali investitori, turiști, indiferent de naționalitate, deoarece imaginile vorbesc de la sine și doar o scurtă indicație le întregește aura lămuritoare”. Autorul dorește „să reactualizeze un adevăr istoric” prin „aducerea la lumina tiparului a mai multor documente din arhivele românești, maghiare și germane, austriece, precum și numeroase cărți poștale ilustrate alb-negru, color, gravuri și imagini” despre viața de altădată a oamenilor, respectiv arhitectură, modă, îmbrăcăminte și despre animația din stațiune. După câteva „repere istorice și geografice” sunt prezentate Băile Araciului, o legendă, topografia vilelor turistice, cu accent pe proprietățile curative ale apei minerale din Vâlcele, bogată în fier și magneziu, fiind foarte apreciată de locuitori și turiști și, după unii specialiști, printre cele mai valoroase din Europa. Sunt amintite și câteva dintre marile personalități care de-a lungul timpului au vizitat stațiunea, precum și unele relatări și impresii ale acestora.

În întocmirea lucrării sale, autorul Cătălin Vlădărean nu este stimulat doar de amintirea gloriei de altădată, ci și de dorința mărturisită a posibilei și doritei revitalizări a acestei frumoase stațiuni și a reînscrierii ei în circuitul turistic național și european, așa cum reiese din capitolul: „Stațiunea Băile Vâlcele, în așteptarea redescoperirii potențialului turistic”.

Biroul de Presă al Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.