Întâlnire cu publicul a poetului și prozatorului Florin Iaru
Florin Iaru, unul dintre cei mai cunoscuți autori contemporani români, va fi invitatul unei seri literare, găzduită de Ceainăria Tein din Sf. Gheorghe, în cadrul ediției din acest an a festivalului de arte contemporane pulzArt. Întâlnirea cu publicul covăsnean va avea loc vineri, 1 septembrie 2017, de la ora 18. Interlocutorul invitatului nostru va fi criticul literar și universitarul brașovean Adrian Lăcătuș.
Poet, prozator, publicist, jurnalist și redactor la săptămânalul satiric Cațavencii, membru emblematic al generației optzeciste, Florin Iaru (1954, București) a debutat în 1981 cu volumul de poezii „Cântece de trecut strada”, apoi, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan, a publicat volumul „Aer cu diamante” (1982). Scriitor prolific, cu mai multe apariții în ultimele decenii („La cea mai înaltă ficţiune”, 1984; „Înnebunesc şi-mi pare rău”, 1990; „Poeme alese”, 2002; „Povestiri cu final schimbat”, 2013; „Fraier de Bucureşti”, 2011, 2015), s-a prezentat în fața publicului cititor cu o nouă carte cu ocazia ediției din acest an a târgului de carte Bookfest 2017, fiind vorba de volumul de proză intitulat „Sînii verzi”.
Întrebat într-un interviu, cum s-a născut povestea care dă titlul cărții, autorul a răspuns astfel: „Chiar am cunoscut o fată foarte mișto, deșteaptă, frumoasă, talentată, care suferise crunt în adolescență din cauza asta. Acum, la maturitate, rîdea. Dar asta nu înseamnă că meandrele concretului din suflețelul ei de adolescentă nu s-au contorsionat. Există, apoi, o neîncredere funciară a omului tînăr în propria identitate. Sînt lucruri pe care le vedem numai noi, cu imaginația și complexele noastre și care pentru ceilalți sînt ori invizibile, ori seducătoare. Brusc, povestea a crescut singură, nu a mai fost nevoie decît de băiatul care să lumineze fata.” (din Evenimentul zilei, 17 mai 2017)
Despre cea mai recentă carte a lui Florin Iaru, dar și despre volumele anterioare vor avea ocazia cei interesați să-l asculte pe autor și să discute cu acesta la Sf. Gheorghe, la întâlnirea cu publicul din cadrul pulzArt.
(Biblioteca Judeţeană)