INSULTAȚI BELARUS(IA) – serie de spectacole-lectură la TAM
Acțiune de solidaritate, fără precedent, a teatrelor din România cu artiștii din Belarus
Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe se alătură programului Belarus(sia) Worldwide Reading Project, cu spectacolul-lectură INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, care va avea loc în luni, 15 februarie, de la ora 19:00, atât în Sala Arta, cât și online.
Belarus(sia) Worldwide Reading Project este un proiect mondial de lecturi prin care oamenii de teatru din întreaga lume își exprimă solidaritatea cu poporul belarus, care în 2020 a luat atitudine împotriva abuzurilor președintelui Aleksandr Lukașenko, considerat ultimul dictator al Europei, și a ieșit în stradă cu scopul de a-și obține libertatea și dreptul la alegeri corecte și libere.
În cadrul acestei acțiuni fără precedent s-au reunit 15 teatre din România și unul din Republica Moldova. Astfel, zilnic, în perioada 7–22 februarie 2021, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei INSULTAȚI BELARUS(IA), într-unul din cele 15 teatre implicate în proiect va avea loc un spectacol-lectură, difuzat online sau jucat live, după același text.
Situația de la Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk rămâne unul dintre motivele principale ale acestei acțiuni de solidaritate: în august 2020, directorul Pavel Latușko, fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța, a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate, și-au dat demisia majoritatea angajaților. Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare Teatrul Național din Misnk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online.
În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia el însuși alături de toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia, liderul opoziției bieloruse și candidată la alegerile din august 2020, riscându-și propria libertate și viața familiei ei. De altfel, ea este cea care ar fi câștigat alegerile dacă acestea nu ar fi fost fraudate de conducerea actuală.
INSULTAȚI BELARUS(IA) este o piesă dură, dar plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând, este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.
Seria evenimentelor de solidaritate a început pe 12 septembrie 2020, când a avut loc un prim spectacol-lectură în Ucraina, la Herson. Acesta a dat startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(sia) WorldwideReading Project, care, în ultimele 4 luni, a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stokholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissi sau Tașkent.
În România, primul spectacol-lectură a avut loc pe 26 octombrie 2020, la Teatrul Național din Iași în cadrul propriului proiect LECTURI. Au urmat apoi două lecturi, una la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și alta la Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău.
În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia „Ziua internațională de solidaritate cu Belarus”-ul, în România va începe cea mai mare serie de spectacole-lectură de până acum, din cadrul Belarus(sia) WorldwideReading Project, în semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cetățenii din Belarus.
Alături de Teatrul „Andrei Mureșanu”, în proiectul de susținere a cetățenilor din Belarus sunt incluse și alte teatre partenere, ale căror reprezentații sunt programate după cum urmează:
- 07 februarie 2021 - Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
- 08 februarie 2021 - Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău
- 09 februarie 2021 - Teatrul de Nord din Satu Mare - Trupa Mihai Raicu
- 10 februarie 2021 - Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu
- 11 februarie 2021 - Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău
- 12 februarie 2021 - Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad
- 13 februarie 2021 - Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște
- 14 februarie 2021 - Teatrul Regina Maria din Oradea
- 15 februarie 2021 - Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe
- 16 februarie 2021 - Teatrul Tineretului din Piatra Neamț
- 17 februarie 2021 - unteatru din București
- 18 februarie 2021 - Teatrul de Stat din Constanța
- 19 februarie 2021 - Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați
- 20 februarie 2021 - Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava
- 21 februarie 2021 - Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova
- 22 februarie 2021 - Teatrul Național Târgu Mureș - Compania Liviu Rebreanu
„Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională INSULTAȚI BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem și noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi.” – spune dramaturgul Andrei Kureicik, autorul piesei Insultați. Belarus(ia).
Teatrul Andrei Mureșanu va suține spectacolul lectură la Cinema Arta - Sala Chaplin în 15 februarie, de la ora 19.00.Intrarea este gratuită în baza unei rezervări la numărul 0725112225
Regia: Delia Dușa
Distribuția: Sergiu Aliuș și elevii liceului de Arte Plugor Sandor - Viviana Covalcic, Carla Gancz, Ana Maria Popa, Andra Ropota, Adrian Manole și Andrei Mihai
Afiș: Benedek Levente
Cu prietenie,
Echipa TAM