CULTURA 22 noiembrie 2023

In Memoriam Preoteasa Dorina Cucu (1948-2023)

de Covasna Media | 3036 vizualizări

Muzeograf, fost custode al Muzeului Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe

La scurt timp după plecarea la Domnul a cunoscutului preot paroh Ioan Cucu din Sfântu Gheorghe, a trecut în eternitate distinsa doamnă preoteasă Dorina CUCU, muzeograf, fost custode al Muzeului Spiritualității Românești, de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, membru activ al societății civile românești.

S-a născut la 16 mai 1948 în comuna Bod, judeţul Braşov, tatăl său Gheorghe Dima a fost originar din Vama Buzăului, iar mama Maria, din Întorsura Buzăului.

Bunul Dumnezeu a binecuvântat familia Gheorghe și Maria Dima cu trei fete. Dorina urmează şcoala primară la Întorsura Buzăului și la Bod. Între anii 1963-1967 urmează cursurile Liceului Nr. 1 de Matematică - Fizică, astăzi Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe.

La 25 iunie 1967, se căsătoreşte cu părintele Ioan Cucu, după ce doi ani au fost colegi de liceu. Familia părintelui Ioan și Dorina Cucu a fost binecuvântată cu trei băieţi, o fată și opt nepoți. Doi dintre băieți sunt preoți (Pr. Ioan Costin – preot militar și Pr. Dorin-Vasile – preot paroh la Biserica Buna Vestire din Sf. Gheorghe), apreciați pentru păstorirea rodnică și implicarea în comunitatea locală. De asemenea, și ginerele părintelui – Pr. Lucian Vasilcoi - a fost preot la Iarăș.

 Absolvirea studiilor postliceale economice îi va permite tinerei Dorina Cucu să lucreze la serviciul financiar de la Fabrica de cărămidă Feldioara şi, apoi, contabilă şi casieră la TCMM Bucureşti – SUT Feldioara.

 După ce a funcționat ca educatoare la Iarăş, urmându-l pe părintele Ioan, va îndeplini aceeași funcție în localitatea Micfalău, unde, împreună cu părintele Ioan a înfiinţat secţia română pentru copiii din localitate. Apoi, a fost cantor la Biserica ortodoxă din Baraolt, după ce a obținut diploma de specialitate, în urma absolvirii cursurilor instituției teologice de profil, din Cluj – Napoca.

După venirea părintelui Ioan Cucu în funcția de preot paroh la Catedrala ortodoxă din Sfântu Gheorghe, doamna preoteasă Dorina Cucu a îndeplinit funcția de mare răspundere de responsabil cu identificarea, evidența, păstrarea și valorificarea muzeală a patrimoniul muzeal bisericesc. Mai întâi, respectiv, între anii 1983 - 1993 a îndeplinit această responsabilitate la Protopopiatul Sfântu Gheorghe, iar apoi, între anii 1994- 2010, a fost custode la Muzeul Spiritualităţii Româneşti, de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

În perioada cât a fost custode a urmat toate cursurile de specialitate organizate la mănăstirile Techirghiol și Sâmbăta şi la Schitul Păltiniş, îndeplinindu-și cu profesionalism și dăruire responsabilitățile profesionale. S-a îngrijit de colectarea, depozitarea și conservarea bunurilor de patrimoniu bisericesc din judeţ; în lipsa fonduri necesare, multe din aceste activităţi au fost realizate pe cheltuială personală.

 Împreună cu membrii societății civile românești din Sfântu Gheorghe, doamna Dorina, de fapt, toți membrii familiei preotului Cucu au participat la organizarea și amenajarea expoziţiei muzeale, din cadrul Muzeul Spiritualității Românești de la demisolul Catedralei ortodoxe, din Sfântu Gheorghe. În această perioadă, împreună cu membrii asociațiilor culturale din Sfântu Gheorghe și județul Covasna a organizat și desfășurat activităţi cultural-spirituale la Muzeul Spiritualităţi Româneşti.

În paralel, a susţinut activitatea pastoral-misionară a părintelui Ioan Cucu, cântând la strană şi însoţindu-l în misiunea preoţească. În perioada 1983-2007, a participat la pregătirea copiilor pentru susţinerea Concertului de Colinde, din zilele sărbătoririi Nașterii Domnului, de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. Prin munca depusă împreună cu părintele Ioan Cucu, s-a reușit ca la această activitate cultural-bisericească, de-a lungul timpului, să participe majoritatea copiilor ortodocşi din Sfântu Gheorghe. În primii ani de după evenimentele din decembrie 1989, a predat religia ortodoxă la liceele Economic și „Puskás Tivadar”, din Sfântu Gheorghe.

În anul 2010 devine pensionară şi a sprijinit, împreună cu părintele Ioan și părinții parohi Dorin Cucu și Dorin Ciobanu, ducerea la bun sfârşit a misiunii de suflet începută în 2007, respectiv terminarea lucrărilor de construcție a Bisericii „Buna Vestire”.

 Prin comportamentul său de om bun, prin strădaniile sale de ajutorare a enoriașilor aflați în nevoință, prin eforturile întreprinse pentru promovarea culturii românești tradiționale, prin statornicia sa în credința ortodoxă, preoteasa Dorina Cucu lasă în lumea pământească un „nume bun”, așteptând cu modestie și încredere „Marea judecată”. Bunul Dumnezeu să o răsplătească, în lumea celor drepți.

 Dr. Ioan Lăcătușu

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.