CULTURA 30 martie 2022

Expoziția graficianului și regizorului de filme Zoltán Szilágyi V.

de Covasna Media | 643 vizualizări

1 aprilie – 7 mai 2022

Expoziția graficianului și regizorului de filme de animație Zoltán Szilágyi V. se va deschide vineri, 1 aprilie 2022, la ora 18, în spațiul expozițional de la parter al Centrului de Artă din Transilvania. Gazda evenimentului va fi istoricul de artă dr. Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania, iar expoziția va fi vernisată de Róza Tekla Szilágyi, critic de artă, curatorul expoziției. În ajunul expoziției în Sala Fellini a Cinematografului Arta va avea loc o proiecție specială, în cadrul căreia se vor rula câteva episoade din desenele animate intitulate Șoricelul care a văzut lumea și filmele de animație de autor scrise și regizate de artist. În cadrul proiecției publicul va putea întâlni cu regizorul de film premiat cu premiul Balázs Béla.

Zoltán Szilágyi V. (n. 1951, Chiochiș) este originar din Transilvania, iar din 1987 trăiește la Kecskemét, Ungaria. În 1976 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca cu o diplomă în grafică, iar între 1976 și 1985 a lucrat ca regizor și designer la Studioul de Animație Animafilm din București. Paralel cu acesta a urmărit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, specializându-se în regie de animație, absolvând în 1986. Cele trei filme de animație scrise și regizate de el în România, filmele intitulate Nodul gordian din 1980, Arena din 1982 și Monolog din 1983, au obținut numeroase premii internaționale și au fost cumpărate de către Muzeul de Artă Modernă din New York. În calitate de grafician, a participat la mai multe expoziții de grup, lucrând, de asemenea, ca designer de cărți, coperți, pagini de titlu și ilustrator la editurile Kriterion, Ion Creangă, Meridiane și Didactică. În 1987 s-a stabilit în Ungaria, unde a lucrat ca regizor recunoscut pe plan internațional la studioul de animație Kecskemét până în 2015.

Datorită caracterului sintetic, expoziția organizată la Centrul de Artă din Transilvania are ca obiectiv dezvăluirea a cât mai multor aspecte din opera creatorului, evocând – pe lângă desenele din copilărie, proiectele de cărți, ilustrațiile și diversele serii –, și activitatea de creator de desene animate, încercând, astfel, să alinieze cele mai specifice abordări ale operei lui Zoltán SZILÁGYI V. Desenele lui au în comun aplicarea principiului redactării imaginii, bazat pe observarea funcționării naturale a ochiului uman: elaborarea minuțioasă a detaliului aflat în punctul focal, schițarea benefică a elementelor suplimentare care facilitează recunoașterea și conturarea – cu linii fine și cu caracter indicativ – a momentelor imaginare, din afara orizontului. Interesant este faptul că aceste motive desenate ore în șir nu erau opere cu titlu propriu care urmau să fie înrămate și atârnate pe perete, ci capete de mișcare, secvențiale ale filmului de autor la care tocmai lucra. În acest sens, este fascinantă calitatea „stop-cadrelor”, respectiv, consecvența atitudinii creative observabile prin intermediul acestora, transmedialitatea imaginilor statice și mobile.

Expoziția se poate vizita în perioada 1 aprilie – 7 mai 2022 de marți până vineri între orele 10–18, iar sâmbătă între orele 11–18.

Vă așteptăm cu drag!

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Centrul de Artă din Transilvania

Sponsor: Fundația Gábor Bethlen

Partener: Muzeul Katona József din Kecskemét

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.