Doi rebeli maghiari ne confruntă cu clipa omorului şi victimele sale
„Îi omor!”, aşa sună strigătul interior al rătăcitului hăituit de câini, din povestirea ‘Cel din urmă haiduc’, unul dintre cele două texte de Zsigmond Móricz, pe baza cărora este construit spectacolul Barbarii, care va avea premiera joi, 30 Mai, pe scena Teatrului Tamási Áron. „Dar clipa omorului trecuse” pentru cel din urmă haiduc, nu însă şi pentru ciobanii din Barbarii – unii ucid, alţii sunt victime, iar tânărul regizor Hegymegi Máté le reface povestea, dincolo de spaţiul şi timpul surprins de Zsigmond Móricz, într-un tablou de o răvăşitoare expresivitate despre fragilitatea relaţiilor umane, care oricând şi oriunde se pot rupe, sub presiunea instinctelor primare ale oamenilor.
La 140 de ani de la naşterea lui Zsigmond Móricz (29 iunie 1879 – 4 septembrie 1942), scriitorul maghiar ajunge pe scena Teatrului Tamási Áron datorită tânărului regizor Hegymegi Máté, care şi-a construit cariera la teatre importante din Ungaria, inclusiv la prestigiosul Teatru Katona József din Budapesta. Hegymegi Máté este un artist rebel, aşa cum a fost şi scriitorul Zsigmond Móricz, care a refuzat să întoarcă spatele sărmanilor lumii, adăpostindu-i în legendarele sale povestiri. Barbarii reprezintă prima întâlnire a lui Hegymegi Máté cu Trupa Tamási Áron, iar această premieră confirmă portretul tânărului regizor de artist care combină diverse tehnici şi mijloace teatrale, într-o formă de expresie ce poartă amprenta stilului său inconfundabil.
Următoarea reprezentaţie cu Barbarii este programată vineri, 31 Mai, tot de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului. Biletele se pot achiziţiona de la Biroul de Organizare sau de pe site-ul www.biletmaster.ro.
(Nina Ţînţar)